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Dear

This is in response to your |letter dated January 4, 1998,
and prior correspondence in which you requested rulings
concerning a qualified personal residence trust. Specifically,
you have requested the foll ow ng rulings:

1. During the trust term Taxpayer will be treated as the owner
of the income and corpus of Trust for federal incone tax purposes
and therefore will be entitled to deductions for nortgage

i nterest, taxes, and other deductions applicable to Property
during the trust termw thout regard to whether Taxpayer makes
the paynents directly or Trust makes the paynents.

2. Property, including inprovenents, is not in excess of that
which is reasonably appropriate for residential purposes within
the meaning of § 25.2702-5(c)(2)(ii) of the Gift Tax Regulations.

3. Leasing the caretaker residence and occupancy during the
trust term by lessee of the caretaker residence will not cause
Property to fail to qualify as a personal residence under

§ 2702(a)(3)(A)(ii) of the Internal Revenue Code or § 25.2702-

5(c)(2)(ii).

4. Trust's provisions satisfy the requirements of § 25.2702-5(c)
and Taxpayer's transfer qualifies as a transfer to a qualified



personal residence trust (QPRT).

5. If any of the assets of Trust are converted to a qualified
annuity interest, Taxpayer’'s retained interest will be a
gualified interest under 8 2702(b) and the value of that interest

will be determined under § 7520.

6. A rental agreement to rent the residence after the expiration
of the trust term between Taxpayer and her children will not
disqualify Trust from being a Qualified Personal Residence Trust.

7. The rental agreement will not result in the inclusion of
Property in Taxpayer's gross estate under 8 2036.

8. Taxpayer's transfer of the contingent remainder interest in
trust is a completed gift for gift tax purposes, the value of

which is equal to the fair market value of Property transferred

to Trust minus (a) the present value of Taxpayer's retained
income interest in Property determined under § 7520 and (b)
Taxpayer's retained contingent reversion in Property determined
under § 7520.

The facts and representations submitted are summarized as
follows. Taxpayer owns fee simple title to Property located in
State. Property consists of one parcel on the local tax map and
is assessed as one parcel for property tax purposes. Property is
improved by a large single family dwelling, a swimming pool, a
caretaker residence, a garage, a small barn or stable, and a
fenced pasture. Property is similar in size to nearby properties
used for residential purposes. Taxpayer uses the main house as a
personal residence and has done so for over X years. The
caretaker residence is leased to an unrelated third party, at
fair market value, on a month to month basis. No services are
provided by the taxpayer in connection with the leased premises
other than ordinary maintenance. No commercial activity is
conducted on Property.

Taxpayer proposes to transfer Property, with improvements,
to a Qualified Personal Residence Trust (QPRT). Priorto
transferring Property to Trust, Taxpayer will donate a permanent
conservation easement on the property to State Environmental
Trust. The easement would preclude division and development of
the entire parcel.

During the term of Trust, Taxpayer will be entitled to the
exclusive occupancy of the residence, and to the income from
Property (subject to the rights of the lessee of the caretaker
residence). All the income of Trust must be distributed to
Taxpayer annually. The trust document prohibits distribution of
corpus to anyone other than Taxpayer. In addition, Taxpayer is



prohibited fromdirectly or indirectly reacquiring Property.

O her than Property, Trust will hold no assets other than
amounts permitted under 8§ 25.2702-5(c)(5). Trust provides that
Taxpayer's interest in Trust may not be commuted.

Trust will terminate at the earliest of 20 years from the
date it is established or the date of Taxpayer's death, or the
date Trust ceases to be a QPRT.

If Trust terminates at the end of the 20-year term, within
30 days of the expiration of the term, the trustee shall
distribute to Taxpayer any cash held by the trustee for purposes
authorized by the Treasury Regulations to the extent the cash is
not used to pay expenses incurred in terminating Trust. If at
the end of the 20-year term, Trust holds a personal residence as
described in § 25.2702-5(c)(2) of the Treasury Regulations, the
trustee shall transfer title to the personal residence in equal
shares to the then living descendants of Taxpayer, per stirpes,
as tenants in common.

If Taxpayer dies before the 20-year term expires, within 30
days of Taxpayer's death, the trustee shall distribute to the
personal representative of Taxpayer's estate any cash held by the
trustee for purposes authorized by the Treasury Regulations. The
trustee shall then distribute the remaining Trust assets to or
for the benefit of such person or persons, or institution or
institutions, including Taxpayer's estate, Taxpayer's creditors,
or the creditors of Taxpayer's estate, in such amounts and
proportions, and for such estates, and upon such terms, trusts,
conditions, and limitations as Taxpayer shall direct and appoint
by Taxpayer's Last Will and Testament. The trust agreement
provides that if Taxpayer fails to exercise the general power of
appointment, or if the exercise thereof is ineffective or
invalid, or if Taxpayer should only partially exercise the power
of appointment, or if the exercise would be partially ineffective
or invalid, then when the trust term ends upon Taxpayer's death,
the undistributed and unappointed assets pass to or for the
benefit of Taxpayer's descendants, per stirpes.

If Trust ceases to be a QPRT with respect to any assets held
in Trust, within 30 days after the cessation date, the trustee
must convert those assets to a qualified annuity trust. Trust
must function as a qualified annuity trust from the conversion
date until the termination of Trust as specified in § 25.2702-

5(c)(8)(ii)-

In addition to the proposed trust agreement, Taxpayer
intends to enter into an agreement with the beneficiaries to rent
the residence after the term of the trust expires. Taxpayer will



rent the residence at fair narket rental val ue.

| SSUE 1: CGRANTOR TRUST RULI NG

Section 671 provides that if the grantor or another person
Is treated as the owner of any portion of a trust, there shall
then be included in conmputing the taxable inconme and credits of
the grantor or the other person those itens of incone,
deductions, and credits against tax of the trust which are
attributable to that portion of the trust to the extent that such
items woul d be taken into account in conputing the taxable incone
or credits against the tax of an individual.

Section 1.671-3(a) of the Inconme Tax Regul ati ons provides
that when under subpart E (8 671 et seq .) a grantor or another
person is treated as the owner of any portion of a trust, there
are included in computing his personal income tax liability those
items of income, deduction, and credit against tax attributable
to or included in that portion. For example, if a grantor or
another person is treated as the owner of the entire trust
(corpus as well as ordinary income), the grantor takes into
account in computing the grantor's income tax liability all items
of income, deduction, and credit (including capital gains and
losses) to which the grantor would have been entitled had the
trust not been in existence during the period that the grantor is
treated as the owner.

Section 1.671-3(b)(3) provides that both ordinary income and
other income allocable to corpus are treated as owned by the
grantor where the grantor has an interest in or a power over both
ordinary income and corpus, or an interest in or power over
corpus alone that does not come within the provisions of § 1.671-
3(b)(2). For example, if a grantor is treated under 8 673 as the
owner of a portion of a trust by reason of a reversionary
interest in corpus (i.e., an interest in or power over corpus
alone that does not come within the provisions of § 1.671-
3(b)(2)), both ordinary income and other income allocable to
corpus are included in the portion.

Section 673 provides that the grantor is treated as the
owner of any portion of a trust in which the grantor has a
reversionary interest in either the corpus or the income, if, as
of the inception of that portion of the trust, the value of such
interest exceeds five percent of the value of such portion.

Section 677(a) provides that the grantor is treated as the



owner of any portion of a trust whose incone wthout the approval
or consent of any adverse party is, or, in the discretion of the
grantor or a nonadverse party, or both, may be distributed or
accunmul ated for future distribution to the grantor.

In this case, during the trust term Taxpayer is entitled to
the income of Trust. Thus, Taxpayer will be considered the owner
of the income of Trust under § 677. If Taxpayer dies prior to
the expiration of the trust term, the entire Trust will be
included in Taxpayer's gross estate and distributed according to
Taxpayer's exercise of a general testamentary power of
appointment or, in default of the power, to Taxpayer's
descendants, per stirpes. Therefore, Taxpayer retains a
reversionary interest in the corpus of the proposed Trust.

If the present value of Taxpayer's reversionary interest on
the date of the transfer (determined under § 7520) exceeds five
percent of the value of the Trust corpus on the date of the
transfer, then Taxpayer, the grantor of the Trust, will be
considered the owner of both the income and the corpus of the
Trust for federal income tax purposes under 8 673 during the 20-
year term. Accordingly, Taxpayer will include in her federal
income tax return all items of income, deduction, and credit
against tax with respect to the Trust under 8§ 671 that Taxpayer
would take into account in computing her taxable income or
credits against tax were the Trust not in existence. This
includes deductions for mortgage interest, taxes, and other
deductions applicable to the Residence during the Trust term
without regard to whether Taxpayer or the Trust makes the actual
payments.

ISSUES 2 -6 : QUALIFIED PERSONAL RESIDENCE TRUST RULINGS

Section 2702(a)(1) provides that solely for purposes of
determining whether a transfer of an interest in trust to (or for
the benefit of) a member of the transferor's family is a gift
(and the value of such transfer), the value of any interest in
such trust retained by the transferor or any applicable family
member (as defined in 8 2701(e)(2)) shall be determined as
provided in § 2702(a)(2).

Section 2702(a)(2) provides that the value of any retained
interest that is not a qualified interest is treated as being
zero. The value of any retained interest that is a qualified
interest is determined under § 7520.

Section 2702(a)(3)(A)(ii) provides that § 2702(a) shall not
apply to any transfer of an interest in trust all the property in
which consists of a residence to be used as a personal residence
by persons holding term interests in such trust.



Section 25.2702-5(a) provides, in part, that § 2702 does not
apply to a transfer in trust meeting the requirements of that
section. A transfer in trust meets the requirements of the
section only if the trust is a personal residence trust as
defined in § 25.2702-5(b). Section 25.2702-5(b)(1) provides that
a personal residence trust is a trust the governing instrument of
which prohibits the trust from holding any asset other than one
residence to be used as the personal residence of the term
holder. A trust meeting the requirements of a qualified personal
residence trust as defined in 8§ 25.2702-5(c) is treated as a
personal residence trust.

Section 25.2702-5(c)(1) provides that for purposes of
8§ 2702(a)(3)(A)(ii), a qualified personal residence trust is a
trust meeting all the requirements of the section. These
requirements must be met by provisions in the governing
instrument, and these governing instrument provisions must by
their terms continue in effect during the existence of any term
interest in the trust.

Section 25.2702-5(c)(2)(i) provides that a personal
residence of a term holder is either the principal residence of
the term holder (within the meaning of § 1034), one other
residence of the term holder (within the meaning of § 280A(d)(1)
but without regard to 8 280A(d)(2)), or an undivided fractional
interest in either.

Section 25.2702-5(c)(2)(ii) provides that a personal
residence may include appurtenant structures used by the term
holder for residential purposes and adjacent land not in excess
of that which is reasonably appropriate for residential purposes
(taking into account the residence's size and location). The
fact that a residence is subject to a mortgage does not affect
its status as a personal residence. The term personal residence
does not include any personal property (e.g., household
furnishings).

Section 25.2702-5(c)(2)(iii) provides that the principal
residence of the term holder will not fail to meet this
requirement merely because a portion of the residence is used in
an activity meeting the requirements of 8 280A(c)(1) or (4),
(relating to the deductibility of expenses related to certain
uses in a trade or business of the taxpayer), provided that such
use is secondary to use of the residence as a residence. A
residence is not used primarily as a residence if it is used to
provide transient lodging and substantial services in connection
with the provision of lodging (e.g., a hotel or a bed and
breakfast).

In this case, Property has been used as a residence for more



than X years. Further, Property is conparable in size to other
adj oi ni ng and nearby residential properties. Based on the facts
subm tted and the representati ons nade, we conclude that:

-- property, including inprovenents, is not in excess of
that which is reasonably appropriate for residential purposes
within the meaning of § 20.2702-5(c)(2)(ii);

-- leasing the caretaker residence and occupancy during the
trust term by lessee of the caretaker residence will not cause
Property to fail to qualify as a personal residence under
§ 2702(a)(3)(A)(ii) or 25.2702-5(c)(2)(iii);

-- Trust's provisions satisfy the requirements of § 25.2702-
5(c), and Taxpayer's transfer qualifies as a transfer to a QPRT;

-- if any of the assets of Trust are converted to a
qualified annuity interest, Taxpayer's retained interest will be
a qualified interest under 8 2702(b) and the value of that
interest will be determined under § 7520.

In addition, we conclude that the rental agreement which
will allow Taxpayer to lease the residence after the expiration
of Trust (by paying fair market rental value) will not affect the
status of the personal residence trust for purposes of
§ 25.2702.

ISSUE 7 : ESTATE TAX RULING

Section 2033 provides that the value of the gross estate
shall include the value of all property to the extent of the
decedent's interest therein at the time of his death. Section
2033 applies generally to property that is owned outright by the
decedent and that may be passed by the decedent's will to the
beneficiaries of the probate estate. The section does not apply
to property interests that are extinguished at death.

Section 2036 provides that the gross estate shall include
the value of all property to the extent of any interest therein
of which the decedent has made a transfer by trust or otherwise
under which the decedent has retained for his life, or for a
period that does not in fact end before his death, (1) the
possession or enjoyment of, or the right to income from the
property, or (2) the right, either alone or in conjunction with
any person to designate the person who shall possess or enjoy the
property, or the income from the property.

Rev. Rul. 70-155, 1970-1 C.B. 189, holds that the value of a
residence occupied rent free by a donor after he transferred
title to his son and daughter-in-law, pursuant to an express or



i mpl i ed understanding by all the parties, is includible in the

donor's gross estate under 8 2036(a)(1).

In this case, Taxpayer intends to enter into an agreement
with her children to lease the property at fair market rental
value after the trust term expires. The fact that Taxpayer rents
the property from her children after the trust term expires will
not cause the property to be included in her estate under
§ 2036.

ISSUE 8 : GIFT TAX RULING

Section 2501 imposes a tax for each calendar year on the
transfer of property by gift during such calendar year by any
individual.

Section 2511(a) provides that the gift tax imposed by § 2501
applies whether the transfer is in trust or otherwise, whether
the gift is direct or indirect, and whether the property is real
or personal, tangible or intangible.

Section 25.2511-2(b) states that, as to any property or part
thereof or interest therein, of which the donor has so parted
with dominion and control as to leave in him no power to change
its disposition, whether for his own benefit or the benefit of
another, the gift is complete.

Section 2512(a) provides that, if a gift is made in
property, the value thereof at the date of the gift is considered
the amount of the gift.

Section 25.2512-5(d)(2) provides that, when the donor
transfers property in trust or otherwise and retains an interest
therein, generally, the value of the gift is the value of the
property transferred less the value of the donor's retained
interest. However, if the donor transfers property after October
8, 1990, to or for the benefit of a member of the donor's family,
the value of the gift is the value of the property transferred
less the value of donor's retained interest as determined under
§2702.

Section 2702(a) provides that the value of an interest in
trust retained by the transferor shall be determined under
8 7520 if the retained interest is a qualified interest as
defined in § 2702(b) or shall be zero if the retained interest is
not a qualified interest. However, 8§ 2702(a)(3) provides that
§ 2702(a) does not apply in the case of a transfer in trust which
meets the requirements for a qualified personal residence trust.

Therefore, based on the facts submitted and the



representati ons nade, we conclude that if Taxpayer properly
executes the proposed Trust, Taxpayer’'s transfer of the
contingent remainder interest in Trust will be a conpleted gift
for gift tax purposes, the value of which will be equal to the
fair market value of Property transferred mnus (a) the present
val ue of Taxpayer’s retained incone interest in Property
determined under § 7520 and (b) the present value of Taxpayer's

retained contingent reversion in Property determined under

§ 7520.
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A copy of this letter should be attached to any gift, estate
or generation-skipping transfer tax returns that you may file
relating to these matters. No opinion is expressed regarding the
tax treatnment of these transactions under any other provision of
t he Code or regul ations.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it. Section 6110(k)(3) provides that it nmay not be used or cited
as precedent.

Si ncerely yours,
Assi st ant Chi ef Counsel

(Passt hroughs and Speci al
I ndustri es)

By
Kat herine A Ml | ody
Assi stant to the Chief
Branch 4



