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Dear Sir or Madam:

This responds to a letter of July 29, 1998, submitted on your behalf by your
authorized representatives requesting certain rulings.  Requested ruling number 3,
which is in our jurisdiction, is that Company will be entitled to a charitable contribution
deduction under section 170 of the Internal Revenue Code upon the exercise by an
unrelated charity of an option to purchase Company common stock that the charity
acquired from Foundation.  The other requested rulings were issued by the Exempt
Organizations Division in a letter dated November 12, 1998.  For ease of discussion, we
have divided ruling number 3 into two issues.

   ISSUES

(1) If Company, the maker of an option to buy shares of its own common stock,
contributes the option to Foundation and Foundation sells it to an unrelated charity
described in section 501(c)(3) of the Code, may Company take a charitable contribution
deduction under section 170 of the Code upon the exercise of the option by the charity?

(2) If so, what is the amount of Company’s charitable contribution deduction?

   CONCLUSIONS

(1) Company may take a charitable contribution deduction under section 170 of the
Code upon the exercise of the option by the unrelated charity.



(2) The amount of Company’s charitable contribution deduction will equal the
difference between the fair market value of the stock when the option is exercised and
the exercise price.

   FACTS

Company is a for-profit organization incorporated under state law.  Company's
common stock is publicly held and listed on an established securities market. 
Foundation is a non-profit corporation incorporated under state law.  Foundation is
exempt from federal income tax under section 501(a) of the Code as an organization
described in section 501(c)(3).  Foundation has been recognized by the Internal
Revenue Service as a private foundation as defined in section 509(a) of the Code.

Company pledged a stock option to Foundation which when exercisable will give
Foundation an option to purchase a specified number of shares of Company's common
stock at the closing price of the stock on Date A, the date of the pledge agreement.

Under the terms of the pledge agreement, the option will become exercisable only if
on or before December 31, 1999, Company receives certain rulings from the Service,
including the ruling that is the subject of this request.  If Company receives the rulings
by that date, the option will be exercisable by Foundation, in whole or in part, at any
time during the period commencing on the date Company receives the last of the
rulings and ending on Date B.

Foundation may transfer or assign the option or any portion thereof, but only to one
or more unrelated charitable organizations described in sections 170(c)(2) and
501(c)(3) of the Code.

It is expected that an unrelated charitable organization described in sections
170(c)(2) and 501(c)(3) of the Code will purchase the option from Foundation for a price
equal to the difference between the fair market value of Company common stock
subject to the option as of the date of the purchase of the option and the exercise price
of the option, less an agreed upon discount.  

   ANALYSIS

Section 170(a) of the Code provides, subject to certain limitations, a deduction for
contributions and gifts to or for the use of organizations described in section 170(c), 
payment of which is made within the taxable year.

Section 170(b)(2) of the Code provides that the total deduction allowed a
corporation under section 170(a) is limited to 10 percent of the corporation's taxable
income, computed without regard to certain deductions.  Under section 1.170A-1(a) of
the Income Tax Regulations, a deduction is allowed to a corporation (with one
exception not applicable here) for any charitable contribution actually paid during the
taxable year, irrespective of the date on which the contribution is “pledged.”



Rev. Rul. 75-348, 1975-2 C.B. 75, holds that a corporation that donates an option to
purchase shares of its common stock at a specified price to an educational organization
described in section 501(c)(3) of the Code is entitled to a charitable contribution
deduction, in the taxable year the option is exercised, for the excess of the fair market
value on the date of exercise over the exercise price.  See also Rev. Rul. 82-197,
1982-2 C.B. 72, holding that an individual who grants an option to purchase real
property to a charitable organization described in section 501(c)(3) of the Code is
allowed a charitable deduction for the year in which the organization exercises the
option, in the manner and to the extent provided by section 170, for the excess of the
property’s fair market value on the date of exercise over the option’s exercise price.

Where a charitable contribution is made in property other than money, section
1.170A-1(c) of the regulations provides, in part, that the amount of the deduction is the
fair market value of the contributed property at the time of the contribution.  A property’s
fair market value is the price at which it would change hands between a willing buyer
and a willing seller, neither being under any compulsion to buy or sell and both having a
reasonable knowledge of the relevant facts.  Where a property is sold to a charity for
less than its fair market value, section 1011(b) of the Code provides for the adjustment
of the donor’s basis for purposes of computing its gain from portion of the property sold
in the bargain sale.  See also sections 1.1011-2 and 1.170A-4(c)(2) of the regulations.  
In addition, section 170(e) of the Code provides in certain circumstances for a reduction
in the amount of the charitable contribution if at the time of the contribution a sale of the
property at its fair market value would have resulted in gain.  Section 1032 of the Code
provides that no gain or loss shall be recognized to a corporation on the receipt of
money or other property in exchange for stock (including treasury stock) of such
corporation.  

In this case, the bargain sale provisions of section 1011(b) of the Code and sections
1.1011-2 and 1.170A-4(c)(2) of the regulations and the contribution reduction provisions
of section 170(e) do not apply.  This is because under section 1032 of the Code no gain
is recognized by Company on the bargain sale of its stock to the unrelated charity and
no gain would be recognized by Company even if it sold its stock to the unrelated
charity for its full fair market value.

Under the reasoning set forth in Rev. Rul. 75-348 and Rev. Rul. 82-197, we
conclude that Company is treated as making a charitable contribution described in
section 170 of the Code in the year the option is exercised by an unrelated charity
described in section 501(c)(3) of the Code, and the amount of Company’s charitable
contribution equals the excess of the fair market value of the shares on the date of
exercise over the exercise price.  In addition, under the reasoning set forth in Rev. Rul.
75-348 and Rev. Rul. 82-197, we conclude that Company will be entitled to a charitable
contribution deduction under section 170 of the Code with respect to the charitable
contribution in the manner and to the extent provided by section 170. 

This letter ruling is directed only to Company.  Section 6110(k)(3) of the Code
provides that this letter ruling may not be cited or used as precedent.



Company must attach a copy of this letter to any income tax return to which it is
relevant.  Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied
concerning the federal tax consequences of any aspect of any transaction or item
discussed or referenced in this letter under any provision of the Code other than section
170.  

Sincerely,

Assistant Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)

By                                                         
Karin G. Gross
Senior Technician Reviewer, Branch 3

     cc:                                                                                                                                        
                                                                                                                                      
                                                                                                                                      
                                                                                                                                      
                                         


