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MEMORANDUM TO THE FIELD 
 
INTERNAL REVENUE SERVICE NATIONAL OFFICE FIELD SERVICE ADVICE 
 

This Field Service Advice is in response to your memorandum dated September 
17, 1998.  Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final 
case determination.  Field Service Advice issued to Examination or Appeals is advisory 
only and does not resolve Service position on an issue or provide the final basis for closing 
a case.   This document is not to be relied upon or otherwise cited as precedent. 
 
LEGEND: 
 
Purchaser =  
 
Taxpayer =  
 
Year 1  =  
 
Year 2  =  
 
Date 1 =  
 
Date 2 =  
 
Date 3 =  
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ISSUE: 
 

Whether Purchaser had an Aoption to acquire@ the stock of Taxpayer and therefore 
constructively owned the stock in Year 1.  '318(a)(4). 
 
CONCLUSION: 
 

Based on the facts submitted and assuming the conditions precedent to exercising 
the options were present on December 31 of Year 1, Purchaser did not have an Aoption@ in 
Year 1 for purposes of IRC '318 and therefore did not constructively own the stock of 
Taxpayer in Year 1. 
 
FACTS: 
 

On Date 1, a Stock Option Agreement (Option Agreement) was entered into 
between Purchaser and representatives of the shareholder that controlled the majority of 
the Taxpayer=s stock.  The Option Agreement granted Purchaser an Airrevocable option to 
purchase all of the shares legally or beneficially owned by such stockholder, at such time as 
Purchaser may exercise the stock option during the exercise period at a purchase price 
equal to the offer price. . .@  The exercise period began in Year 2, on Date 3.  Also on Date 
1, Purchaser and Taxpayer executed a Merger Agreement. 
 

The Option Agreement and Merger Agreement provided several ways the 
Agreement could be terminated.  These included: 1) the Option Agreement and Merger 
Agreement would terminate if Taxpayer received an offer to purchase that exceeded 
Purchaser=s offer; 2) the Option Agreement and Merger Agreement would terminate 
without timely approval under the Hart-Scott-Rodino antitrust provisions; and 3) the Option 
Agreement and Merger Agreement would terminate if Purchaser could not obtain proper 
financing to consummate the purchase.  On Date 4, Purchaser exercised its option and 
acquired the stock of Taxpayer.   
 

 Your question is whether, under the above facts, Purchaser constructively owned 
the stock of Taxpayer in Year 1.  You state that on Date 2, Taxpayer paid section 280G 
payments to several executives. 
 
LAW AND ANALYSIS: 
 

IRC '280G provides that no deduction will be allowed for any excess parachute 
payment.  IRC '280G(b)(1) defines the term "excess parachute payment" as an amount  
equal to the excess of any parachute payment over the portion of the base amount 
allocated to such payment. 
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IRC '280G(b)(2)(A) defines the term "parachute payment" as any payment in the 
nature of compensation to (or for the benefit of) a disqualified individual if (i) such payment 
is contingent on a change (I) in the ownership or effective control of the corporation, or (II) in 
the ownership of a substantial portion of the assets of the corporation; and (ii) the 
aggregate present value of the payments in the nature of compensation to (or for the 
benefit of) such individual which are contingent on such change equals or exceeds an 
amount equal to three times the base amount.   
 

Section 1.280G-1 of the Proposed Income Tax Regulations, Q&As 27, 28 and 29, 
published in the Federal Register on May 5, 1989, (54 Fed. Reg. 19,390), provides 
guidance concerning when a corporation will be considered to have undergone a change 
in ownership or effective control, or a change in the ownership of a substantial portion of its 
assets.  All three Q&As provide that '318 will apply in determining stock ownership.  See 
Q&A 27(c), Q&A 28(d), and Q&A 29(c). 
 

Under IRC '318(a)(4), a person who has an option to acquire stock is deemed to 
own the optioned stock.  Warrants, convertible debentures, and other noncontingent rights 
to obtain stock at the holder=s election will result in attribution for the optioned shares.  
Contingencies that remove the election from the optionee=s unilateral control generally 
prevent attribution.  Rev. Rul. 68-601, 1968-2 C.B. 124.  See also Boris I. Bittker & James 
S. Eustice, Federal Income taxation of Corporations and Shareholders, & 9.02[5], at pp. 9-
16 to 9-17 (6th ed. 1998). 
 

The facts indicate that there are serious conditions precedent which could result in a 
substantial risk of forfeiture of Purchaser=s right to exercise the option, and so he cannot be 
said to have the right to obtain the underlying stock at his election.  Both the Option 
Agreement and the Merger Agreement, by their terms could be terminated as described 
above.  Thus, it can not be seriously argued that, on the day of purchase of the option, 
Purchaser had the right to obtained the stock at his election.  Clearly, Purchaser=s ability to 
exercise the option was seriously restricted.  He could only have exercised the option at his 
election on or after Date 3, provided that in the interim period none of the contingencies 
regarding termination occurred. 
 
CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS: 
 

The above conclusion presumes that any additional facts do not reveal that the 
conditions precedent to exercising the option were eliminated on or before December 31 
of Year 1. 
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If you have any further questions, please call  
 
 

MARY E. OPPENHEIMER 
 

  By:                                          
ROBERT MISNER 
Assistant Chief 

     Branch 4 


