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Taxpayer =                                                                                       
                             

Residence =                                       

Trust =                                                                                       

Spouse =                              

Date 1 =                     

Date 2 =                                 

Date 3 =                                                                                       

Dear                    :

This responds to a letter dated August 10, 1998, requesting rulings on whether
Taxpayer will be treated as the owner of the Residence for federal income tax purposes
under sections 676 and 671 of the Internal Revenue Code (“the Code”) and whether
Taxpayer will be considered the owner of the Residence for purposes of excluding from
gross income gain from the sale of a principal residence under section 121 of the Code. 
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FACTS 

On Date 1, Taxpayer, as Settlor, created the Trust.  The Trust instrument
contains the following relevant provisions:

Article I, paragraph 1.10, provides that the Trust may be amended, altered,
revoked or terminated by the Settlor.  

Article II, paragraph 2.10, provides that the Trust is created subject to the
express condition and reservation by the Settlor that the trust indenture, or any
provision or provisions thereof, may be amended, altered, revoked or terminated
by the Settlor at any time or times, in whole or in part.    

The Trust presently holds fee simple title to the Residence.  Taxpayer and Spouse have 
lived in the Residence since Date 2.  Taxpayer, as trustee, plans to sell the Residence
on or before Date 3.  

OWNERSHIP OF TRUST PROPERTY FOR INCOME TAX PURPOSES

Section 671 of the Code provides the general rule that when the grantor or
another person is treated as the owner of any portion of a trust, there will then be
included in computing the taxable income and credits of the grantor or the other person
those items of income, deductions, and credits against tax of the trust which are
attributable to that portion of the trust to the extent that such items would be taken into
account in computing taxable income or credits against the tax of an individual.

Sections 673 through 677 of the Code specify the circumstances under which
the grantor is treated as the owner of any portion of a trust.

Section 1.671-3(a) of the Income Tax Regulations provides that when a grantor
or another person is treated under subpart E (section 671 and following) as the owner
of any portion of a trust, there are included in computing the taxpayer’s income tax
liability those items of income, deduction, and credit against tax attributable to or
included in that portion.  For example, if a grantor or another person is treated as the
owner of an entire trust (corpus as well as ordinary income), that taxpayer takes into
account in computing the taxpayer’s income tax liability all items of income, deduction,
and credit (including capital gains and losses) to which the taxpayer would have been
entitled had the trust not been in existence during the period the taxpayer is treated as
the owner.
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Section 676(a) of the Code provides that the grantor will be treated as the owner
of any portion of a trust, whether or not the grantor is treated as such owner under any
other provision of subpart E, where at any time the power to revest in the grantor title to
such portion is exercisable by the grantor or a nonadverse party, or both.

Under the terms of the Trust, Taxpayer has retained the power to revest in
Taxpayer title to the corpus of the Trust.  Accordingly, Taxpayer will be considered the
owner of the entire Trust (including the Residence) under sections 676(a) and 671 of
the Code. 

OWNERSHIP REQUIREMENT FOR SECTION 121 PURPOSES

Section 121(a) of the Code provides that a taxpayer’s gross income will not
include gain from the sale or exchange of property if, during the 5-year period ending on
the date of the sale or exchange, such property has been owned and used by the
taxpayer as the taxpayer’s principal residence for periods aggregating two years or
more.

Section 121(b)(1) of the Code provides that the amount of gain excluded from
gross income under section 121(a) with respect to any sale or exchange will not exceed
$250,000.

Section 121(b)(2)(A) of the Code provides that in the case of a husband and wife
who make a joint return for the taxable year of the sale or exchange of property, the
exclusion amount in section 121(b)(1) is increased to $500,000 if--  (1) either spouse
meets the ownership requirements of section 121(a) with respect to such property, (2)
both spouses meet the use requirements of section 121(a) with respect to such
property, and (3) neither spouse is ineligible for the benefits of section 121(a) with
respect to such property by reason of section 121(b)(3).

Section 121(b)(3) provides the general rule that section 121(a) will not apply to
any sale or exchange by the taxpayer if, during the 2-year period ending on the date of
such sale or exchange, there was any other sale or exchange by the taxpayer to which
subsection 121(a) applied.   

Rev. Rul. 66-159, 1966-1 C.B. 162, considers whether the gain realized from the
sale of trust property used by the grantor as the grantor’s principal residence qualifies
for the deferment and rollover of gain into a replacement residence under section 1034
of the Code.  The ruling holds that because the grantor is treated as the owner of the
entire trust under sections 676 and 671 of the Code, the sale by the trust will be treated
for federal income tax purposes as if made by the grantor.
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Rev. Rul. 85-45, 1985-1 C.B. 183, considers whether gain realized from the sale
of trust property used by a beneficiary of a trust as the beneficiary’s residence qualifies
for the one-time exclusion of gain from the sale of a residence under section 121 of the
Code.  The ruling holds that because the beneficiary is treated as the owner of the
entire trust under sections 678 and 671 of the Code, the sale by the trust will be treated
for federal income tax purposes as if made by the beneficiary.  

The reasoning of Rev. Rul. 85-45 is still valid even though section 121 has been
substantially amended.  In the present case, because Taxpayer will be considered the
owner of the entire Trust (including the Residence) under sections 676(a) and 671,
Taxpayer will be treated as the owner of the Residence for purposes of satisfying the
ownership requirements of section 121 of the Code.  

Based on the facts as represented and the relevant law and regulations as set
forth above, we conclude as follows:

1. Taxpayer will be considered the owner of the entire Trust under sections 676(a)
and 671 of the Code.

2. Taxpayer will be treated as the owner of the Residence for purposes of satisfying
the ownership requirements of section 121 of the Code.    

  Except as specifically ruled upon above, no opinion is expressed or implied
regarding the income tax consequences of the Trust, any transaction, or any item
discussed or referenced in this letter.  In addition, no opinion is expressed or implied as
to whether Taxpayer and Spouse have used the Residence as their principal residence. 

 This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

 A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is
relevant.   The rulings contained in this letter are based upon information and
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury
statement executed by an appropriate party.  While this office has not verified any of
the material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on
examination.
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In accordance with the Power of Attorney on file with this office, the original of
this letter is being sent to your representative.

Sincerely,

DAVID B. AUCLAIR
Assistant to the Chief, Branch 1
Office of Assistant Chief Counsel 
   (Income Tax & Accounting)

Enclosures (2):
Copy of this letter
Copy of section 6110 purposes


