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Attn: Senior Attorney

FROM: Senior Technician Reviewer
Employee Benefits & Exempt Organizations, Branch 2

SUBJECT: Plan

LEGEND:

State =
Plan =
Retirement System =

Pursuant to your request, we have post-reviewed your memorandum to
the Chief, Examination Division, concerning whether wages earned by participants
in the State’s Plan are subject to Federal Insurance Contributions Act (FICA) tax.
We agree with your analysis and conclusion that such compensation is not subject
to FICA tax.

As background, any member of the State’s Retirement System who is eligible for
regular retirement may elect to participate in the Plan. This election may be made
only once, for a specified period not to exceed years, beginning within
days after the member first becomes eligible for regular retirement, and ending no
later than years and days from the date the member first becomes eligible
for regular retirement. In no case may the actual participation in the Plan exceed
years, and once specified, the period of participation may not be extended. A
member participating in the Plan may not terminate participation prior to the end of
the selected duration without terminating employment. Once participation in the
Plan commences, the election to participate is irrevocable.

During the period of participation in the Plan, membership in the Retirement System
ceases, the participant is considered by the Retirement System to be in a retired
status. Retirement benefits which would otherwise have been due the participant



shall, during the period of participation in the Plan, be credited to the individual’'s
subaccount in the Plan. Thus, it is our understanding that during the period of
participation in the Plan, the participants receive current compensation from the
State and their Retirement System benefits are credited to their Plan subaccounts.
Upon termination of both their participation in the Plan and employment, a
participant may receive, at his or her option, either a lump sum payment of their
individual Plan subaccount, or systematic disbursements.

With respect to FICA tax, Code sections 3101 and 3111 impose FICA tax on wages
received by employees and paid by employers with respect to employment. Under
Code section 3121(b)(7)(F) the term “employment” does not include service
performed in the employ of a State by any individual who is a member of a
retirement system of such State. Under Treas. Reg. 8§ 31.3121(b)(7)-2(d)(4),
participants in the Plan will be deemed to be participants in the State Retirement
System without regard to whether they continue to accrue a benefit or whether the
distribution of benefits under the Retirement System has been suspended pending
cessation of services. Thus, the compensation paid to the Plan participants and
paid by the State will not considered wages paid with respect to employment and,
thus, will not be subject to FICA tax.

If you have any questions regarding this matter, feel free to contact attorney
Michael Swim of my staff who may be reached on (202) 622-6040.

PATRICIA McDERMOTT
Senior Technician Reviewer, Branch 2
Employee Benefits & Exempt Organizations



