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This Field Service Advice responds to your memorandum dated
September 9, 1998.  Field Service Advice is not binding on
Examination or Appeals and is not a final case determination. 
This document is not to be cited as precedent. 

You have submitted a memorandum concerning the federal
income tax consequences of the extension of an employer’s group
health benefits plan to persons other than its employees, their
spouses and dependents.

We  generally concur in your discussion of the tax treatment
of health benefits provided to domestic partners with the
following recommended changes:

The second sentence of footnote 2 on page 2 should be
rewritten to state:  "Employer-financed benefits will, however,
be excluded for amounts received for medical care of the taxpayer
or his spouse or dependent.  I.R.C. section 105(b)."

We also recommend that in the Conclusion section, the
following two sentences be deleted:  "The broad definition of the
term dependent under Massachusetts law lends support to the
argument that a domestic partner may qualify as a dependent for
purposes of excluding health insurance benefits from an
employee’s gross income" and "Although the term is not defined
specifically for tax purposes, there is nothing in local case law
that narrowly defines the term dependent."

Local law does not define the term "dependent" for federal
tax purposes.  That term is defined in section 152(a) of the
Code.  Local law is considered solely for the purpose of
determining whether "the relationship between such individual and
the taxpayer is in violation of local law."  Section 152(b)(5). 
If the relationship is in violation of local law, the individual
cannot be a member of the taxpayer’s household.
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If the domestic partner does not qualify as a spouse or
dependent of the taxpayer and the health benefits are includible
in the employee’s gross income, you ask how those benefits are to
be valued.  The excess of the fair market value of the group
medical coverage provided by the employer over the amount paid by
the employee for such coverage is includible in the gross income
of the employee under section 61.  Fair market value is
determined on the basis of all the facts and circumstances. 
Section 1.61-21(b)(2).  The Service does not rule on factual
issues and therefore does not issue rulings to the taxpayer on
fair market value.  Section 4.02(1) of Rev. Proc. 98-1.

Finally, you ask whether the value of the benefits which are
includible in the employee’s gross income is subject to
employment taxes.  The amount includible in the gross income of
the employee by reason of the coverage of a domestic partner
constitutes "wages" under section 3401(a) and is subject to
income tax withholding under section 3402, constitutes "wages"
within the meaning of section 3121(a) and is subject to FICA
taxes, and constitutes "wages" within the meaning of section
3306(b) and is subject to FUTA taxes.

If you have any questions, please call (202)622-6080.
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