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Dear             :

     This responds to a request for a ruling you submitted in a
letter dated June 24, 1998, and subsequent correspondence on
behalf of Company C.  This private letter ruling request concerns
the federal income tax consequences of establishing a trust to
assist C in providing certain nonqualified deferred compensation
benefits to Participant A pursuant to the nonqualified Deferred
Compensation Plan ("the Plan") executed by Company C and A.

The Plan established for A provides for the payment of
deferred compensation benefits to A or his beneficiary in the
time, manner, and amounts determined as set forth in the Plan and
commencing after the participant’s death, or separation from
service with C.

In order to provide for the benefit obligations to A, C will
establish a trust to which C would contribute funds and other
property to assist it in providing for accrued deferred benefit
payments.  C has represented that it will have an independent
third-party trustee administer this trust. The trustee (including
any successor) will have the duty to invest the trust assets and
funds in accordance with the terms of the trust agreement.  All
rights associated with the assets of the trust will be exercised
by the trustee and will in no event be exercisable by or rest
with the participant or his beneficiary.  The trust agreement
provides that in the event of C’s insolvency (as defined in such
agreement), the trustee shall hold the assets for the benefit of
C’s general creditors.  The trust agreement also provides that
C’s board of directors and its chief executive officer have the
duty to give notice to the trustee if C becomes insolvent.
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The Plan and the trust agreement provide that A and his
beneficiary have only the rights of unsecured general creditors
to benefits arising from the Plan and receive no security or
preferred interest attributable to the Plan or trust agreement in
C’s general funds or assets or trust assets.  The Plan and the
trust agreement also provide that the benefits payable pursuant
to the plan may not be attached, alienated, or encumbered.   

Section 83(a) of the Internal Revenue Code provides that the
excess (if any) of the fair market value of property transferred
in connection with the performance of services over the amount
paid (if any) for the property is includible in the gross income
of the person who performed the services for the first taxable
year in which the property becomes transferable or is not subject
to a substantial risk of forfeiture.

Section 1.83-3(e) of the Income Tax Regulations provides
that for purposes of section 83 the term "property" does not
include an unfunded and unsecured promise to pay money or
property in the future.  However, the term "property" does
include a beneficial interest in assets (including money)
transferred or set aside from claims of the transferor’s
creditors, for example, in a trust or escrow account.

Section 402(b) of the Code provides that contributions made
by an employer to an employees’ trust that is not exempt from tax
under section 501(a) are included in the employee’s gross income
in accordance with section 83, except that the value of the
employee’s interest in the trust will be substituted for the
property’s fair market value in applying section 83.  Section
1.402(b)-1(a)(1) of the regulations provides that employer
contributions to a nonexempt employees’ trust shall be included
as compensation in the employee’s gross income for the taxable
year in which the contribution is made, but only to the extent
that the employee’s interest in such contribution is substantial-
ly vested as defined in section 1.83-3(b).

Section 404(a) of the Code provides the general deduction
timing rules applicable to any plan or arrangement for the
deferral of compensation, regardless of the Code section under
which the amounts might otherwise be deductible.  Pursuant to
section 404(d) of the Code, and provided that they otherwise meet
the requirements for deductibility, amounts paid to independent
contractors under a plan deferring the receipt of compensation
are deductible by the payer for the taxable year in which an
amount attributable to the contribution or compensation is
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includible in the gross income of the persons participating in
the plan. 

Section 451(a) of the Code and section 1.451-1(a) of the
regulations provide that an item of gross income is includible in
gross income for the taxable year in which actually or   
constructively received by a taxpayer using the cash receipts and
disbursements method of accounting.  Under section 1.451-2(a) of
the regulations, income is constructively received in the taxable
year during which it is credited to the taxpayer’s account, set
apart, or otherwise made available so that the taxpayer may draw
on it at any time.  However, income is not constructively
received if the taxpayer’s control of its receipt is subject to
substantial limitations or restrictions.

Various revenue rulings have considered the tax consequences
of nonqualified deferred compensation arrangements.  Rev. Rul.
60-31, Situations 1-3, 1960-1 C.B. 174, holds that a mere promise
to pay, not represented by notes or secured in any way, does not
constitute receipt of income within the meaning of the cash
receipts and disbursements method of accounting.  See also, Rev. 
Rul. 69-650, 1969-2 C.B. 106, and Rev. Rul. 69-649, 1969-2 C.B.
106.

     Under the economic benefit doctrine, an employee has
currently includible income from an economic or financial benefit
received as compensation, though not in cash form.  Economic
benefit applies when assets are unconditionally and irrevocably
paid into a fund or trust to be used for the employee’s sole
benefit.  Sproull v. Commissioner, 16 T.C. 244 (1951), aff’d per
curiam, 194 F.2d 541 (6th Cir. 1952), Rev. Rul. 60-31,
Situation_4.  In Rev. Rul. 72-25, 1972-1 C.B. 127, and Rev. Rul.
68-99, 1968-1 C.B. 193, an employee does not receive income as a
result of the employer’s purchase of an insurance contract to
provide a source of funds for deferred compensation because the
insurance contract is the employer’s asset, subject to claims of
the employer’s creditors.

Under the terms of the trust agreement, assets will be
placed in trust to provide nonqualified deferred compensation
benefits for the participant and his beneficiary.  However, the
trustee has the obligation to hold the trust assets and income
for the benefit of C’s general creditors in the event of C’s
insolvency.  The trust agreement also provides that the
participant has no interest in the trust assets other than the
right to receive payments of retirement benefits from such assets
when C is not insolvent.  Therefore, although the assets are held
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in trust, in the event of C’s insolvency they are fully within
reach of C’s general creditors, as are any other assets of C.

Section 301.7701-4(a) of the Procedure and Administration
Regulations provides that, generally, an arrangement will be
treated as a trust if it can be shown that the purpose of the
arrangement is to vest in trustees responsibility for the
protection and conservation of property for beneficiaries who
cannot share in the discharge of this responsibility and,
therefore, are not associates in a joint enterprise for the
conduct of business for profit.

Section 671 of the Code provides that where a grantor shall
be treated as the owner of any portion of a trust under subpart
E, part I, subchapter J, chapter 1 of the Code, there shall then
be included in computing the taxable income and credits of the
grantor those items of income, deductions, and credits against
tax of the trust which are attributable to that portion of the
trust (to the extent that such items would be taken into account
under chapter 1 in computing taxable income or credits against
tax of an individual).

Section 677(a)(2) of the Code provides that the grantor
shall be treated as the owner of any portion of a trust whose
income without the approval or consent of any adverse party is,
or, in the discretion of the grantor or a nonadverse party, or
both, may be held or accumulated for future distribution to the
grantor.

Section 1.677(a)-1(d) of the regulations provides that under
section 677 of the Code, a grantor is, in general, treated as the
owner of a portion of a trust whose income is, or in the
discretion of the grantor or a nonadverse party, or both, may be
applied in discharge of a legal obligation of the grantor.

Provided (i) that creation of the trust does not cause the
agreement to be other than "unfunded" for purposes of Title I of
the Employee Retirement Income Security Act of 1974, and (ii)
that the provision of the trust agreement requiring use of trust
assets to satisfy claims of C’s general creditors in the event of
C’s insolvency is enforceable by such creditors under the federal
and state law, and based on the information submitted and
representations made, we conclude that:

1.  The trust will be classified as a trust within the
meaning of the Procedure and Administration Regulations.
Because the principal and income of the trust may be applied
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in discharge of legal obligations of Company C, C shall be
treated as the owner of the entire trust under section 677
of the Code.  Accordingly, there shall be included in
computing the taxable income and credits of C, the grantor,
all items of income, deductions, and credits against tax of
the trust.  Section 671.

2.  Neither C’s creation of the trust nor C’s contribution
of assets to the Trust will constitute the transfer of
property to the participant for purposes of section 83 of
the Code or section 1.83-3(e) of the regulations.       

3.  Neither C’s creation of the trust nor C’s contribution
of assets to the Trust will constitute a contribution to a
nonexempt employees’ trust under section 402(b) of the Code. 

4.  Neither C’s adoption of the Plan nor its contribution of
assets to the Trust will cause any amount to be included in
the gross income of A or his beneficiary under the cash
receipts and disbursements method of accounting pursuant to
either the constructive receipt doctrine of section 451 of
the Code or the economic benefit doctrine.  

5.  Amounts distributed under the Plan and from the Trust
will be included in the gross income of the recipient who is
on the cash receipts and disbursements method of accounting,
in the taxable year or years in which such amounts are
actually paid or otherwise made available to the recipient,
whichever is earlier.

6. Company C will be entitled to deduct the amounts paid or
made available pursuant to the Plan under section 404(d) of
the Code in the taxable year or years in which such amounts
are includible in the gross income of the recipient,
provided such amounts otherwise meet the requirements for
deductibility under section 162.

   This ruling is directed only to the taxpayer who
requested it and applies only to the revised trust agreement
submitted on September 11, 1998 and to the revised nonqualified
Deferred Compensation Plan for Participant A submitted on
September 11, 1998.  Section 6110(j)(3) of the Code provides that
this ruling may not be used or cited as precedent.

Except as specifically ruled on above, no opinion is
expressed as to the federal tax consequences of the transaction
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described above under any other provision of the Code.  Moreover,
if either the Plan or the trust agreement is significantly
amended, this ruling may not necessarily remain in effect.

Sincerely yours,

CHARLES T. DELIEE
Chief, Branch 1
Office of the Associate
  Chief Counsel
(Employee Benefits and
   Exempt Organizations)

                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                        


