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ISSUES:

1. Is the Service entitled to retain amounts exceeding 100% of a § 6672 penalty
assessment pending expiration of the statute of limitations for seeking a refund of
the amounts paid or final adjudication of a refund suit?

2. Should the Service refund the excess payment to the responsible person paying
the greatest proportion of the liability, even though that person’s payment did not
create the excess?

3. Does an offset under § 6402(a) (crediting an overpayment against an

outstanding liability), constitute a payment of the outstanding liability on the date
the overpayment arose?

CONCLUSIONS:

1. Until the limitations period for seeking a refund has expired or a refund suit has
been finally adjudicated, it cannot be determined with certainty whether the
Government is entitled to retain the funds collected from each of the responsible
persons jointly and severally liable for the 8§ 6672 penalty. Therefore, the Service is
not required to, and indeed should not, refund amounts that exceed the underlying
8 6672 penalty collected from the responsible persons.

2. Under the circumstances presented, the Service should not refund the excess
payment to the responsible person who claims to have paid more than his
proportionate share of the penalty. Nor should the Service refund the excess to the
responsible person who created the excess by making the last payment against the
liability.

3. An offset constitutes a payment of the outstanding liability as of the date the
Service credits the overpayment against the liability.

FACTS:

On June 2, Year 2, the Internal Revenue Service (the Service) assessed a civil
penalty against X and Y in the amount of $27.78 t, pursuant to the provisions of
section 6672 of the Internal Revenue Code (I.R.C.). The civil penalty assessment
resulted from the Service’s administrative determination that, for the fourth quarter
of Year 1, X and Y were persons required to collect, truthfully account for, and pay



over to the Service the withheld employment taxes for Z Corporation, and they had
wilfully failed to do so.

On July 9, Year 2, X paid the Service $.3t. X made a second payment of $28.05t
on August 29, Year 2. X's total payments equaled $28.35t. From the information
provided, it appears X’s payments were insufficient to satisfy the entire liability,
including accrued interest.

During the week of November 9" Year 2, after Y filed his Year 1 income tax return
seeking a refund of $9.36 t, the Service transferred credits totaling $9.46 t
(including interest) from Y’s Year 1 income tax overpayments to his outstanding
section 6672 liability. * The transcript of account shows the overpayment credit was
transferred during the 46" posting cycle of Year 2. After this offset the liability for
the section 6672 assessment, including accrued interest, was paid in full. As a
result of the combined payments of X and Y, the Service collected 100% of the
penalty and interest owed, plus approximately $9 t., the balance of Y’'s
overpayment.

X filed two administrative claims (Forms 843) for abatement of the section 6672
penalty. Both claims were denied. X also filed a Form 911 with the Taxpayer
Advocate's Office requesting that he receive the excess amount paid on the
assessment, because he made the larger payments.? Pursuant to section
563(16).1(2) of the Internal Revenue Manual (I.R.M.), Collection personnel
contacted Y in an effort to have him agree to the Service’s crediting the excess
payment to X, but Y refused. We understand that both X and Y intend to challenge
the validity of the penalty assessment through litigation.

LAW AND ANALYSIS

Issue 1: Is the Service entitled to retain amounts exceeding 100% of a § 6672
penalty assessment pending expiration of the statute of limitations for seeking a
refund of the amounts paid or final adjudication of a refund suit?

1Y filed his Year 1 return under extension on October 17, Year 2. The refund
he claimed on the return represented excessive withholding taxes, which were not
posted to his account until June 21, Year 2, because of Y’'s personal bankruptcy. Y
had filed for bankruptcy protection on December 20, Year 1. On May 29, Year 2, the
Service reversed the transaction code freezing his accounts, and Y’s excessive
withholding tax credit posted on June 21, Year 2.

2 Pursuant to I.R.C. § 6103(e)(9), X received information concerning the
assessment of the § 6672 penalty against Y, and the amounts collected from Y.



Employers are required to withhold federal income tax and social security taxes
from the wages of their employees. |.R.C. 88 3102, 3402. If such taxes are not
withheld, I.R.C. § 6672 imposes a penalty equal to the unpaid taxes on “[a]ny
person required to collect, truthfully account for, and pay over” the withheld taxes,
who “willfully” fails to do so. “Although denoted as a penalty ... the liability imposed
by section 6672 is not penal in nature[;]” rather, the statute serves as a means of
facilitating the collection of tax, and enhancing voluntary compliance. United
States v. Huckabee Auto. Co., 783 F.2d 1546, 1548 (11" Cir. 1986). See Policy
Statement P-5-60. Thus, more than one person may be a responsible person under
8 6672, and the liability is joint and several. “[E]ach responsible person can be
held for the total amount of withholding not paid.” Sinder v. United States, 655 F.2d
729, 732 (6™ Cir. 1981). See also, Braden v. United States, 442 F.2d 342, 343 (6"
Cir.), cert. denied, 404 U.S. 912 (1971);. “ The fact that more than one person is
responsible for the delinquency does not relieve another responsible person of her
personal liability, nor can a responsible person avoid collection against herself on
the ground that the Government should first collect the tax from someone else.”
USLife Title Insurance Co. v. United States, 784 F.2d 1238, 1243 (5" Cir. 1986).

Although the literal language of section 6672 does not preclude the Service from
collecting and retaining the full amount of the liability from each responsible person,
it is longstanding Service policy to collect delinquent taxes only once. This policy
has been cited with approval by the courts. See USLife, 784 F.2d 1238,1243 (5™
Cir. 1986); Brown v. United States, 591 F.2d 1136, 1143 (5™ Cir. 1979). As
articulated in Policy Statement P-5-60, “... withheld income and employment taxes
... will be collected only once, whether from the business, from one or more of its
responsible persons, or from the business and one or more of its responsible
persons.” See also, Huckabee Auto., 783 F.2d at 1584; Brown v. United States,
591 F.2d 1136, 1143 (5" Cir. 1979). “Collection of the withheld income and
employment taxes ... is achieved when the Service’s right to retain the amount
collected is established.” Policy Statement P-5-60. Although the Service will
ultimately retain only 100% of the liability, the Service is not required to cease
collection efforts against each responsible person for the full amount of the penalty
assessment until expiration of the statutory period for commencement of a refund
suit, or if a refund suit is filed, upon final adjudication of that suit. USLife Title
Insurance Co. v. United States, 784 F.2d 1238, 1245 (5" Cir. 1986).

A person who is liable for the § 6672 assessment has two years from the date on
which the tax is paid to claim a refund. 1d., 784 F.2d at 1243. See also, Kuznitsky
v. United States, 17 F.3d 1029 (7™ Cir. 1994). In this case, X paid the penalty on
July 9 and August 29 of Year 2. The period for filing an administrative claim for
refund expires on July 9 and August 29 of Year 4. Therefore, the claims filed by X




in Year 2 are timely. Disallowance of X’s administrative claims triggers the
limitations period for filing suit. 1.R.C. 8 6532(a) provides that "[n]o suit or
proceeding under section 7422(a) for the recovery of any internal revenue tax,
penalty, or other sum, shall be begun before the expiration of 6 months from the
date of filing the claim required under such section unless the Secretary renders a
decision thereon within that time, nor after the expiration of 2 years from the date of
mailing by certified ... or ... registered mail by the Secretary to the taxpayer of a
notice of the disallowance of the part of the claim to which the suit or proceeding
relates.” Because the limitations period for commencing a refund suit with respect
to X’s payments has not yet expired, the Service has the right to retain the amounts
collected from all other responsible persons regardless of whether the payments
cumulatively exceed the underlying assessment.

Similarly, Y has two years from the time he paid the § 6672 penalty in which to file
an administrative claim for refund. Because this limitations period has not yet
lapsed, it cannot be determined with certainty whether the Government will be
entitled to retain the funds it has collected from Y. Therefore, it is premature to
refund any amounts to X, based on the Service having collected certain amounts
from Y. Accordingly, we do not recommend refunding any portion of the amounts
collected against X or Y.?

Issue 2: Should the Service refund the excess payment to the responsible person
paying the greatest proportion of the liability, even though that person’s payment
did not create the excess?

When two or more taxpayers have made payments against a 8 6672 liability, [.R.M.
Handbook 5.7.7.7 allows the Service to “refund the excess overpayment to the
Taxpayer whose payment created the excess.” Id., at page 7-6.* While manual
provisions do not confer rights on taxpayers, see Matter of Carlson, 126 F.3d 915,
922 (7" Cir. 1997), cert. denied, 118 S.Ct. 1388 (April 6, 1998), this provision
permits the Service, in its discretion, to refund to the taxpayer who made the last
payment amounts in excess of the liability. In this case, however, literal application
of the manual provision is inadvisable. As discussed above, the Service is entitled

% We note that responsible persons such as X, who have paid more than their
proportionate share of the penalty, are not without a remedy. Under I.R.C. § 6672(d) X
has a right of contribution against Y, and is entitled “to recover from other persons who
are liable for such penalty an amount equal to the excess of the amount paid by [X]
over [his] proportionate share of the penalty.”

* As of July 31, 1998, I.R.M. Handbook 5.7, Trust Fund Compliance Handbook,
replaced the text contained in I.R.M. section 563(16).1. See attached.



to retain all amounts collected from responsible persons in satisfaction of their joint
and several liability until such time that the Service’s right to retain the funds
collected is established, either due to the expiration of the statutory period for
commencing a refund suit, or if suit is filed, upon final adjudication of the action.
Until that time the excess amount cannot be finally determined. We believe that
retention of the amounts until the matter is finally resolved strikes the proper
balance between the interests of X and Y in satisfying the liability and the
Government’s interest in collecting the proper amount of tax,

Issue 3: Does an offset under 8§ 6402(a) (crediting an overpayment against an
outstanding liability), constitute a payment of the outstanding liability on the date
the overpayment arose or the date the overpayment is credited?

I.R.C. 8 6402(a) permits an overpayment to be credited against another liability in
lieu of refunding the overpayment. Section 6402(a) provides:

In the case of any overpayment, the Secretary, within the
applicable period of limitations, may credit the amount of
such overpayment, including any interest allowed
thereon, against any liability in respect of an internal
revenue tax on the part of the person who made the
payment ...

With respect to the limitations period for seeking a credit or refund under I.R.C. 8
6511, “[a] tax is considered paid where (1) an overpayment in one type of tax is
credited against a deficiency in another type of tax for a single tax year or (2) an
overpayment in one year is credited against a deficiency in tax for a different tax
year.” Saltzman, IRS Practice and Procedure, Chpt. 11, ¥ 11.05[1][b], page 11-31
(2d ed. 1981). The date of payment is the date the Service credits the overpayment
against the deficiency, not the date that the overpayment originally arose under
I.R.C. § 6513(b). See Donahue v. United States, 33 Fed. Cl. 600 (1995); Kingston
Products Corp. v. United States, 368 F.2d 281, 287 (Ct. Cl. 1966).°

®> |.R.C. § 6513(b) provides that “any tax actually deducted and withheld at the
source during any calender year under chapter 24 [Collection of Income Tax at the
Source] shall, in respect of the recipient of the income, be deemed to have been paid
by him on the 15" day of the fourth month following the close of his taxable year with
respect to which such tax is allowable as a credit under section 31 [Tax Withheld on
Wages].” Thus, for Y the date he paid these taxes and thus, the date he paid the first
amount in excess of his income tax liability was April 15, Year 2. See also § 6611;
Treas. Reg. 8 301.6611-1(b). Yet, should this overpayment date also be the date the
8 6672 liability is deemed paid as argued in your memorandum, the Service would be



Here, the Service credited Y’s income tax overpayments to his section 6672 liability
during the week of November 9, Year 2, approximately 3 weeks after Y filed his
Year 1 return. The payment occurred when the income tax credit was posted to the
outstanding the 8§ 6672 liability on November 9, Year 2. Therefore, Y paid the §
6672 liability on November 9, Year 2.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS:

The Service should retain the section 6672 payments until the expiration of the
statutory period for commencement of a refund suit or, if a refund is filed, upon final
adjudication of that suit.

DEBORAH A. BUTLER
Assistant Chief Counsel

CC:

effecting an offset under § 6402(a) (crediting an overpayment against an outstanding
liability), without the liability having been assessed. The Service assessed the § 6672
liability on June 2, Year 2.



