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This is in response to your letter dated June 16, 1998, in
which you requested rulings under §§ 2518 and 2055 of the
Internal Revenue Code.  Specifically, you request rulings that:

     1. The irrevocable and unqualified refusal by Child to
accept certain property passing under Decedent’s Trust will
constitute a qualified disclaimer under § 2518(b).

     2.  The property disclaimed by Child and segregated in the
Disclaimed Property Fund of Charitable Trust will qualify for an
estate tax charitable deduction under § 2055.

     According to your submission, Decedent died testate on
January 24, 1998, a resident of New York.  Article FIFTH of
Decedent's Will provides that Decedent's residuary estate is to
be distributed to Trust, a revocable trust created by Decedent
during her lifetime.
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Under Article FIFTH(A)(1) of the Trust, Child is bequeathed
an amount equal to the greater of:

(a) One-third of: Decedent’s total gross estate minus
the sum of funeral and administration expenses, debts, 
mortgages and liens, all as shown on the federal estate
tax return for Decedent’s estate, but before any 
death taxes, and as adjusted for any increase in the 
amount so determined resulting from any audit of said 
return or other cause; or   

    
(b) $3,000,000.

Under Article FIFTH(B)(4) of the Trust, after the bequests
to Child and the other specified individuals and charitable
institutions are satisfied, the entire balance of the assets in
the Trust fund is to be distributed to Charitable Trust,
previously established by the Decedent and Decedent’s spouse.  It
is represented that Charitable Trust is exempt from federal
income tax as an organization described in § 501(c)(3).  Under
the Trust, if Charitable Trust is not an organization described
in §§ 170(c), 2055(a), and 2522(a) at the time any distribution
is to be made, Trustees are to distribute the remaining balance
of Trust to such organizations as they select that are described
in these Code sections.

Article III(A) of Charitable Trust’s governing instrument
provides that Charitable Trust is to be managed by a Committee. 
The Committee must consist of at least three members, one of whom
must be Child, for so long as Child is living and competent and
wishes to serve as a member of the Committee.  Under Article III
(B), for so long as Child is a member of the Committee, Child
shall solely exercise all powers, duties, and functions of the
Committee.

Article VI of Charitable Trust provides that the trust is
created and shall be operated exclusively for religious,
charitable, scientific, literary, or educational purposes, or for
the prevention of cruelty to children or animals.

Article VII of Charitable Trust states that Trustees shall
not make any payments from the Charitable Trust fund which may
jeopardize the tax exempt status of the trust under § 501(c)(3). 
Such payments shall be made only upon and in accordance with the
written directions of the Committee or as may be required by
restricted donations.

Article XII of Charitable Trust permits Child to amend
Charitable Trust.  However, no such amendment shall permit any
part of the trust fund to be used, administered, or distributed



-3-

for any purpose other than those set forth in Article VI, nor can
any amendment result in termination or revocation of the trust. 

Article XIV permits the Committee to remove the Trustees at
any time.

The estimated value of Decedent’s gross estate exceeds
$30,000,000.00.  Therefore, Child will receive a bequest, under
Article FIFTH(A)(1) of the Trust, of an amount in excess of
$10,000,000.  Child proposes to execute a disclaimer pursuant to
which she will disclaim $2,000,000 of this bequest.  Under
applicable state law, Child will be treated as predeceasing
Decedent with respect to the disclaimed amount.  Accordingly,
under Article FIFTH(B)(4) of the Trust, the disclaimed amount
will pass to Charitable Trust.  In addition, Child proposes to
disclaim any right to make any decisions or vote on any proposals
regarding the distribution of any part of the disclaimed funds
and any right to amend Charitable Trust under Article XII with
respect to the disclaimed funds.  Child will also waive any right
to discharge or elect any member of the Committee having any
authority over the disclaimed funds. 

 Child will also amend Charitable Trust, pursuant to the
authority granted in Article XII of Charitable Trust.  The
amendments will provide that the disclaimed funds are to be
placed in a "Disclaimed Property Fund" of Charitable Trust and
held separate from all other assets of Charitable Trust.  Child
will have no right, under Article XII, to amend Charitable Trust
with respect to the Disclaimed Property Fund.  The Charitable
Trust Committee will then be divided into two subcommittees.  One
subcommittee will be known as the "Unrestricted Funds Committee"
and will manage any assets of the Charitable Trust fund which are
not disclaimed assets.  The other subcommittee will be known as
the "Disclaimed Property Funds Committee" and will manage the
assets of the Charitable Trust fund which have been disclaimed by
Child.  

Child may only serve as a member of the Unrestricted Funds
Committee.  Child is prohibited from serving on the Disclaimed
Property Funds Committee.  As a result, Child will not be
entitled to direct or vote on any distributions from the
Disclaimed Property Fund.  The independent members of the
Disclaimed Property Funds Committee (that is, those persons other
than Child or anyone related or subordinate to Child within the
meaning of §672(c) of the Internal Revenue Code) will have the
sole authority to direct the distribution of the entire principal
of the Disclaimed Property Fund, and any income generated by the
assets in the Disclaimed Property Fund. 

Child will have no right to discharge, appoint, or elect any
member of the Disclaimed Property Fund Committee.  Only
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independent members of the Committee currently in office or
hereafter appointed will exercise this authority.    

Section 2046 provides that for estate tax purposes,
disclaimers of property interests passing upon death are treated
as provided in § 2518.

     Section 2518(a) provides that, if a person makes a qualified
disclaimer with respect to any interest in property, the Federal
estate, gift, and generation-skipping transfer tax provisions
will apply to that interest as if it had never been transferred
to such person.

Under § 2518(b), the term qualified disclaimer means an
irrevocable and unqualified refusal by a person to accept an
interest in property, provided:  (1) such refusal is in writing;
(2) the disclaimer is received by the transferor of the interest,
his legal representative, or the holder of the legal title to the
property to which the interest relates not later than the date
which is 9 months after the later of the date on which the
transfer creating the interest in such person is made, or the day
on which such person attains age 21; (3) the person disclaiming
the interest has not accepted the interest or any of its
benefits; and (4) as a result of such refusal, the interest
passes without any direction on the part of the person making the
disclaimer and passes either to the spouse of the decedent or to
a person other than the person making the disclaimer.

Under § 25.2518-1(b) of the Gift Tax Regulations, if a
qualified disclaimer is made, the property is treated, for
Federal gift, estate, and generation-skipping transfer tax
purposes, as passing directly from the transferor, and not from
the disclaimant, to the person entitled to receive the property
as a result of the disclaimer.  Thus, the disclaimant is not
treated as making a gift.

Section 25.2518-2(d)(2) states that if a beneficiary who
disclaims an interest in property is also a fiduciary, the
disclaimant cannot retain a wholly discretionary power to direct
the enjoyment of the disclaimed interest.  For example, a
fiduciary's disclaimer of a beneficial interest does not meet the
requirements of a qualified disclaimer if the fiduciary exercised
or retains a discretionary power to allocate enjoyment of that
interest among members of a designated class.

Under § 25.2518-2(e), in general, a disclaimer is not a
qualified disclaimer unless the disclaimed interest passes
without any direction on the part of the disclaimant to a person
other than the disclaimant.  The disclaimer will not be qualified
if the disclaimant, either alone or in conjunction with another,
directs the redistribution or transfer of the property or
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interest in property to another person (or has the power to
direct the redistribution or transfer of the property or interest
in property to another person) unless such power is limited by an
ascertainable standard.

Section 25.2518-3(c) states that a disclaimer of a specific
pecuniary amount out of a pecuniary or nonpecuniary bequest or
gift which satisfies the other requirements of a qualified
disclaimer under § 2518(b) and the corresponding regulations is a
qualified disclaimer provided that no income or other benefit of
the disclaimed amount inures to the benefit of the disclaimant,
either prior to or subsequent to the disclaimer.  Thus, following
the disclaimer of a specific pecuniary amount from a bequest or
gift, the amount disclaimed and any income attributable to such
amount must be segregated from the portion of the gift that was
not disclaimed.  The segregation of assets making up the
disclaimer of a pecuniary amount must be made on the basis of the
fair market value of the assets on the date of the disclaimer or
on the basis that is fairly representative of value changes that
may have occurred between the date of transfer and the date of
disclaimer.  

Under New York law, any beneficiary of a disposition may
renounce all or part of the beneficiary’s interest.  Unless the
creator of the disposition has otherwise provided, the filing of
a renunciation has the same effect with respect to the renounced
interest as though the renouncing person had predeceased the
creator or the decedent.  N.Y. Estates, Powers, and Trusts Law, §
2-1.11 (McKinney 1998). 

Under § 2055(a), for estate tax purposes, the value of the
taxable estate shall be determined by deducting from the value of
the gross estate the amount of all bequests, legacies, devises,
or transfers to or for the use of any corporation organized and
operated exclusively for religious, charitable, scientific,
literary, or educational purposes.  A trust that qualifies under
§ 501(c)(3) is one that is organized and operated exclusively for
these purposes.

Section 20.2055-2(c)(1) of the Estate Tax Regulations states
that in the case of a bequest, devise, or transfer made by a
decedent dying after December 31, 1976, the amount of a bequest,
devise or transfer for which a deduction is allowable under     
§ 2055 includes an interest which falls into the bequest, devise,
or transfer as the result of a qualified disclaimer under § 2518.

In Rev. Rul. 72-552, 1972-2 C.B. 525, the decedent, who was
the president and a director of a corporation organized under   
§ 501(a), transferred property to the corporation.  In his
capacity as president and a director, the decedent, in
conjunction with the other directors of the corporation, had the
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power to direct the disposition of the corporation’s funds for
charitable purposes.  The ruling holds that, because the decedent
retained the right, in conjunction with others, to designate the
entities that would possess or enjoy the property transferred to
the corporation, the property transferred by the decedent to the
corporation was included in the decedent’s gross estate at his 
death under § 2036.

Issue 1

In the present case, any property that is disclaimed by
Child will, under applicable state law and according to the terms
of the Trust, pass to Charitable Trust.  The disclaimed property
will be placed in a "Disclaimed Property Fund" in Charitable
Trust.  Child is precluded from serving on the Disclaimed
Property Funds Committee and cannot participate in any decisions
or vote on any proposals to direct the distribution of any part
of the disclaimed funds.  Child is also prohibited from 
discharging or electing any member of the Committee having any
authority over the disclaimed property. 

We conclude that assuming the other requirements of § 2518
are satisfied, including the requirements of § 25.2518-3(c), the
disclaimer will constitute a qualified disclaimer under § 2518.

Issue 2

It is represented that Charitable Trust is a trust described
in § 2055(a)(2) and is exempt from taxation under § 501(c)(3).
Under applicable state law and the terms of Trust, any amount
disclaimed by Child will pass to Charitable Trust.  Accordingly,
based on the representations noted above and assuming the
disclaimers are qualified disclaimers under § 2518, the property
passing to Charitable Trust as a result of Child’s disclaimer and
segregated in the Disclaimed Property Fund will qualify for an
estate tax charitable deduction under § 2055.  The amount
deductible under § 2055 is limited to the amount disclaimed
($2,000,000) and does not include any income attributable to the
disclaimed amount under § 25.2518-3(c). 

This ruling is based on the representations noted above and
the facts and applicable law in effect on the date of this
letter.  If there is a change in material fact or law (local or
federal) before the transactions considered in this ruling take
effect, the ruling will have no force or effect.  If the taxpayer
is in doubt whether there has been a change in material fact or
law, a request for reconsideration of this ruling should be
submitted to this office.
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     Except as specifically ruled herein, we express no opinion
as to the consequences of this transaction under the cited
provisions of the Code or under any other provisions of the Code.

     

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it.  Section 6110(j)(3) provides that it may not be used or cited
as precedent.

                                   Sincerely,
   

     Assistant Chief Counsel
(Passthroughs and Special

                                   Industries)
                                  

    By                       
                                   George Masnik
                                   Chief, Branch 4

Enclosure
     Copy for section 6110 purposes


