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Dear

     This is in response to your April 29, 1998 letter and prior
correspondence, submitted on your behalf by your authorized
representative, in which you request rulings under sections 2055 and 
664 of the Internal Revenue Code.  

You have represented the facts to be as follows:

Grantor is a founder of Charity, which is a qualified tax
exempt charitable organization.

Grantor created a revocable inter vivos trust (the Trust) in
1987 and transferred property, including her personal residence, to
the Trust.  Grantor amended and restated the trust agreement in 1997
and again in 1998. (All references to the "trust agreement"
hereafter are to the trust agreement as amended and restated in
1998).  Grantor is the trustee of the Trust.  Under the provisions
of the trust agreement, income and principal of the Trust are
distributable to Grantor during her lifetime.  The Trust will become
irrevocable at the Grantor’s death.

  After the Grantor’s death, a one-half undivided interest in
Grantor’s residence is to be distributed outright to Charity.  A
life estate in the other one-half interest is to be distributed to a
Special Needs Trust for the life of Grantor’s Child (Child).  The
remainder interest in this one-half interest is to be distributed
outright to Charity at Child’s death.  
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In the trust agreement the Grantor requests, but does not
require, that after her death, the trustee of the Special Needs
Trust and the Charity enter into a "use agreement" with respect to
the residence.  The text of the use agreement is attached to the
trust agreement as Exhibit A.  The use agreement provides that
during Child’s lifetime, Child will have complete use of the first
floor, the back yard, and the pool located in the back yard, as well
as access to the second floor for any reasonable purpose with the
consent of Charity.  Charity will have complete use of the second
floor and access to the first floor for any reasonable purpose with
the consent of the trustee of the Special Needs Trust.

  After the Grantor’s death, other specified assets of the
Trust are to be distributed according to the terms of the trust
agreement.  Any property remaining in the Trust following the
specific distributions is to be distributed to a charitable
remainder annuity trust (CRAT) which is to be established after the
Grantor’s death.  The CRAT is to distribute annually an annuity
amount of 8 percent of the net fair market value of the assets,
valued at the date of inception of the CRAT, to the Special Needs
Trust.  At the death of Child, the CRAT will terminate and the
remainder interest is to be distributed to Charity. 

The terms of the CRAT are included in the trust agreement.

  The Special Needs Trust is to be established after the
Grantor’s death for the lifetime of Child, who is totally and
permanently disabled.  The stated purpose of the trust is to provide
financial aid to supplement, rather than replace, the government
benefits provided to Child.  The trustee has the sole discretion to
distribute income and principal to Child.  Child has a general power
of appointment over the trust assets.  If Child fails to exercise
the general power, the balance of the Special Needs Trust is to be
distributed to Charity when the trust terminates. 

You have requested the following rulings:

(1) that, upon the Grantor’s death, the outright distribution
to Charity from the Grantor’s revocable trust of a one-half
undivided interest in Grantor’s residence will qualify for the
estate tax charitable deduction under § 2055;

(2) that, upon the Grantor's death, the outright distribution
to Charity from the Grantor's revocable trust of a remainder
interest in the remaining one-half undivided interest in the
residence will qualify for the charitable deduction under § 2055;
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(3) that the request by Grantor that Charity enter into a "use
agreement" with the trustee of the Special Needs Trust will not
disqualify the gifts of the residence to Charity for the charitable
deduction under § 2055; and

(4) that the CRAT will not be disqualified under § 664 as a
charitable remainder annuity trust if the annuity payments are made
to the Special Needs Trust in which the trustee has the sole
discretion as to the amount of income or principal that will be
distributed to the beneficiary of the Special Needs Trust. 

Issues 1 and 2  :

Section 2055(a) provides, for estate tax purposes, that the
value of the taxable estate shall be determined by deducting from
the value of the gross estate the amount of all bequests, legacies,
devices, or transfers for public, charitable, and religious uses.

     Section 2055(e)(2) provides that where an interest in property
(other than an interest described in § 170(f)(3)(B)) passes or has
passed from the decedent to a person, or for a use, described in
§ 2055(a), and an interest (other than an interest which is
extinguished upon the decedent's death) in the same property passes
or has passed (for less than an adequate and full consideration in
money or money's worth) from the decedent to a person, or for a use,
not described in § 2055(a), no deduction shall be allowed for the
interest which passes or has passed to the person, or for the use,
described in § 2055(a), unless--

(A) in the case of a remainder interest, such interest is in a
trust which is a charitable remainder annuity trust or a
charitable remainder unitrust (described in § 664), or a pooled
income fund (described in § 642(c)(5)), or  

(B) in the case of any other interest, such interest is in the
form of a guaranteed annuity or is a fixed percentage
distributed yearly of the fair market value of the property (to
be determined yearly).

Section 170(f)(3)(A) denies an income tax charitable deduction
in the case of a contribution (not made by a transfer in trust) of
an interest in property which consists of less than the donor's
entire interest in such property.  However, § 170(f)(3)(B) provides
that § 170(f)(3)(A) shall not apply to a contribution of (i) a
remainder interest in a personal residence or farm, or (ii) an
undivided portion of the taxpayer's entire interest in property.



-4-
               

Section 1.170A-7(b)(3) of the Income Tax Regulations provides,
in part, that for purposes of § 170(f)(3)(B), the term 'personal
residence' means any property used by the taxpayer as his personal
residence even though it is not used as his principal residence.     

Section 1.170A-7(b)(1)(i) provides, in part, that an undivided
portion of a donor's entire interest in property must consist of a
fraction or percentage of each and every substantial interest or
right owned by the donor in such property and must extend over the
entire term of the donor's interest in such property and in other
property into which such property is converted.  A deduction is
allowed under § 170 for a contribution of property to a charitable
organization whereby such organization is given the right, as a
tenant in common with the donor, to possession, dominion, and
control of the property for a portion of each year appropriate to
its interest in such property.  However, a charitable contribution
in perpetuity of an interest in property not in trust, where the
donor transfers some specific rights and retains other substantial
rights, will not be considered a contribution of an undivided
portion of the donor's entire interest in property to which section
170(f)(3)(A) does not apply.

In this case, the trust agreement provides that upon the
Grantor's death, a one-half undivided interest in the Grantor's
personal residence is to be transferred outright to Charity, and a
remainder interest in the other one-half undivided interest is to be
transferred outright to Charity.  These transfers will satisfy the
requirements of § 170(f)(3)(B)(i) and (ii).  See also  Rev. Rul. 75-
240, 1975-2 C.B. 78.  Thus, § 2055(e)(2) will not apply to disallow
the deduction allowed by § 2055(a).  Therefore, based upon the facts
submitted and representations made, we conclude that the transfers
will be eligible for the estate tax charitable deduction under
§ 2055(a).

Issue 3 : 

Section 20.2055-2(b)(1) of the Estate Tax Regulations provides,
in part, that if the legatee, devisee, donee, or trustee of a
transfer under § 2055(a) is empowered to divert the property or
fund, in whole or in part, to a use or purpose which would have
rendered it, to the extent that it is subject to such power, not
deductible had it been directly so bequeathed, devised or given by
the decedent, the deduction will be limited to that portion, if any,
of the property or fund which is exempt from an exercise of the
power.
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In this case, Charity and the trustee of the Special Needs
Trust may enter into a use agreement, specifying which portion of
the property Child may use and which portion Charity may use. 
Whether or not Charity enters into the use agreement is entirely
voluntary and is not a condition of the charitable bequest.  Charity
will receive a one-half undivided interest in the residence and a
remainder interest in the other one-half undivided interest whether
or not it enters into the use agreement.  

Therefore, based on the facts submitted and the representations
made, we conclude that the Grantor’s request that Charity and the
trustee of the Special Needs Trust enter into a use agreement does
not constitute a transfer subject to a condition or power, and a
charitable deduction will be allowed under § 2055(a) for the
transfers to Charity. 

Issue 4 :

     Section 664(d)(1)(A) provides, in part, that a charitable
remainder annuity trust is a trust from which a sum certain (which
is not less than 5 percent nor more than 50 percent of the initial
net fair market value of all property placed in trust) is to be
paid, not less often than annually, to one or more persons (at least
one of which is not an organization described in § 170(c) and, in
the case of individuals, only to an individual who is living at the
time of the creation of the trust) for a term of years (not in
excess of 20 years) or for the life or lives of such individual or
individuals.

Section 1.664-1(a)(1) of the Income Tax Regulations provides
the general rule that a charitable remainder trust is a trust that
provides for a specified distribution, at least annually, to one or
more beneficiaries, at least one of which is not a charity, for life
or a term of years, with an irrevocable remainder interest to be
held for the benefit of, or paid over to, charity.

Section 1.664-1(a)(2) provides that a trust is a charitable
remainder trust only if it is either a charitable remainder annuity
trust in every respect or a charitable remainder unitrust in every
respect.

Section 1.664-2(a)(3) provides, with regard to charitable
remainder annuity trusts, that distributions must be payable to or
for the use of a named person or persons.  However, section 1.664-
2(a)(5) provides that only an individual or an organization
described in § 170(c) may receive an amount for the life of an
individual.
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Rev. Rul. 76-270, 1976-2 C.B. 194, provides that an otherwise
qualifying charitable remainder trust that makes distributions to a
second trust whose only function is to receive and administer those
distributions for the benefit of the named individual lifetime
beneficiary of the charitable remainder trust is considered to have
made the distributions directly to the individual and qualifies as a
charitable remainder trust.

In Rev. Rul. 76-270, an individual concurrently created Trust A
and Trust B.  Under the governing instrument of Trust A, a trust
that otherwise qualifies as a charitable remainder trust, the 
distribution is to be made to Trust B for the benefit of C, an
incompetent, who is the individual named as the lifetime beneficiary
of Trust A.  The governing instrument of Trust B provides that the
income of the trust will be used exclusively for the benefit of C
and that upon the death of C the trust will terminate.  However,
Trust B is not required to distribute all of the income to C. 
Payments of a designated portion of the amounts Trust B receives
from Trust A are to be made to C each month, and if at any time in
the sole discretion of the trustee, the monthly payment to C is
insufficient to provide adequately for the care, support, and
maintenance of C, or is insufficient for the needs of C for any
reason, additional amounts will be paid as needed on or on behalf of
C from Trust B.  Any amounts remaining in Trust B at C’s death will
be distributed to C’s estate.

  In the revenue ruling, Trust B was not required to distribute
all of the income to the incompetent beneficiary and, according to
the ruling, the function of Trust B was to receive and administer
the payments it received from Trust A for the benefit of C. 
Similarly, the Special Needs Trust in the present case will receive
and administer payments from the CRAT for the benefit of Child. 
Accordingly, the payments will be paid to a named person or persons
within the meaning of § 1.664-2(a)(3).  In addition, in the present
case, Child has a general power of appointment over the assets of
the Special Needs Trust.  Thus, the assets of the trust will be
includible in Child's gross estate, as they were in C's gross estate
in the revenue ruling.  Therefore, based on the facts submitted and
representations made, we conclude that the payment of the annuity to
the Special Needs Trust will not disqualify the CRAT as a charitable
remainder annuity trust under § 664.
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     This ruling is directed to the taxpayer who requested it. 
Section 6110(k)(3) provides that it may not be used or cited as
precedent.  Temporary or final regulations pertaining to one or more
of the issues addressed in this ruling have not yet been adopted. 
Therefore, this ruling will be modified or revoked by adoption of
temporary regulations, to the extent the regulations are
inconsistent with any conclusions in the ruling.  See section 12.04
of Rev. Proc. 98-1, 1998-1 I.R.B. 47.  However, when the criteria in
section 12.05 of Rev. Proc. 98-1 are satisfied, a ruling is not
revoked or modified retroactively, except in rare or unusual
circumstances.

Except as we have specifically ruled above, we express no
opinion on the tax consequences of the proposed transactions under
the cited provisions of the Code and Regulations or under any other
provisions of the Code or Regulations.

In accordance with a power of attorney on file with this
office, we are sending a copy of this letter to your authorized
representative.

Sincerely,

Assistant Chief Counsel
(Passthroughs and Special

 Industries)

By                            
Katherine A. Mellody
Assistant to the Branch Chief
Branch 4

Enclosure
   Copy for 6110 purposes


