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Dear

This is in response to your request for a ruling dated March
6, 1998, concerning a nor-qualified deferred conpensation
agreement (the rplan") established by X and adopted by Y, and a
trust ("Trust Y") established by Y.

X established the Pan to provide supplenmental retirenent
benefits for a select group of nanagenent and highly conpensated
enployees of X and its affiliates (the "Participants") and to
restore certain retirenent benefits under the qualified
retirement plan established under section 401(k) (the "Qualified
Plan") on behalf of the Participants that were decreased due to
limtation inposed by the Internal Revenue Code of 1986. Y has
become a participating affiliate and has adopted the Plan.

Four types of contributions may be nade to the Plan. First,
a Participant who elects to contribute to the Qalified Plan the
lesser Of (i) the maximum el ective deferral permtted under
section 402 (g){(1)of the Code or (ii) the maximum elective
contribution pernmtted wunder the terns of the Qalified Plan, may
irrevocably elect to defer to the Plan up to fifteen percent of
his regular salary and cash bonuses (including bonuses earned
during such year but payable during the following year.) The
. amount of the deferral wunder the Plan is reduced by the
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participant's elective deferrals wunder the Qalified Pan for
such year. Second, the Pan requires a mtching contribution to
be nmade by X or any participating affiliate. Third, the Plan
requires X or any participating affiliate to nake a profit
sharing contribution as of the last day of each calendar quarter
to each participant who is enployed by X or a participating
affiliate on the last day of such calendar quarter. Fourth, a
participant may elect to defer up to 75% of his regular salary
payable during the year and up to 85% of his cash bonuses earned
during such vyear, including bonuses which are payable during the
following year.

The Plan provides for the paynment of benefits upon
termnation of services. The Plan also provides for
distributions in the event of an unforeseeable energency.

No benefits payable under the Plan to any person are subject
in any nanner to anticipation, alienation, sale, transfer,

assi gnrent , pl edge, encunbrance or charge, and any attenpt to
anticipate, alienate, sell, transfer, assign, pledge, encunber,
charge or otherwise dispose of the benefits wll be void.

X established Trust X Y established an identical trust,
Trust Y, in order to assist in the paynment of its obligations to
the Participants wunder the Plan. Trust Y conforms to the nodel
trust contained in Revenue Procedure 92-64, including the order
in which the sections of the nodel trust |anguage appear. Trust
Y does not contain any language that is inconsistent wth, or
conflicts wth, the language of the nodel trust agreement. Any
other participating affiliate wll, upon becoming a participating
affiliate, establish a separate trust identical to Trust X to
assist in the paynent of benefits under the Plan by the
participating affiliate.

Under the Plan and Trust Y, the interest of a participant
(or beneficiary) in the trust estate shall be no greater than the
interest of any general unsecured creditor of Y.

Section 83(a) of the Internal Revenue Code provides that the
excess (if any) of the fair narket value of property transferred
in connection wth the performance of services over the anount
paid (if any) for the property is includible in the gross income
of the person who performed the services for the first taxable
year in which the property becones transferable or is not subject

to a substantial risk of forfeiture.

Section 1.83-3{e)} of the Inconme Tax Regulations provides
that for purposes of section 83 the +term "property"” includes rea
and personal property other than money or an unfunded and
unsecured promse to pay noney or property in the future.
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Property also includes a beneficial interest in assets (including
nmoneyl transferred or set aside from claims of the transferor's
creditors, for exanple, in a trust or escrow account.

Section 401(k) (4) (A) provides, in pertinent part, that a
cash or deferred arrangenment of any enployer shall not be treated
as a qualified cash or deferred arrangenent any other benefit is
condi ti oned Sdirectly or indirectly) on the enployee electing to
have the enployer make or not nake contributions under the
arrangement in lieu of receiving cash. The preceding sentence
shall not apply to ant; mat ching contribution (as defined in
section 401(m)) made by reason of such an election. A rule
simlar to the rule of section 401(k) (4) (A is found in section
1.401(k)-1(e) (6) (I) of the regulations.

Section 1.401(k)-1{e) (6) ﬁiv) of the regul ations provides
that participation in a nonqualified deferred conpensation plan
is treated as contingent only to the extent that an enpl oyee na
receive additional deferred conpensation under the nonqualifie
plan if that enployee nmakes or does not make elective
contributions. However, deferred conpensation that is dependent
on an enployee's having nade the maxinum el ective deferrals under
section 402(g) of the Code or the maximum elective deferrals
permtted under a cash or deferred arrangement that is qualified
under section 401(k) is not treated as contingent.

Section 402(b) of the Code provides that contributions nade
by an enployer to an enployees' trust that is not exenpt from tax
under section 501(a) are included in the enployee' s gross incone
In accordance with section 83, except that the value of the
enpl oyee's interest in the trust wll be substituted for the fair
mar ket value of the property in applying section 83. Section
1.402(b)-1(a) (1) of the regulations provides that enployer
contributions to a nonexenpt enployees' trust are included as
conpensation in an enployee's gross incone for the taxable year
in which the contribution is made, but only to the extent that
the enployee's interest in such contribution is substantially
vested, as defined in the regulations under section 83.

Section 451(a) of the Code provides that the anount of any
item of gross incone shall be included in gross inconme for the
taxable year in which the taxpayer receives it, unless, under the
met hod of accounting used in conputing taxable incone, such
anmount is to be properly accounted for in a different period.
Section 1.451-1(a) of the regulations provides that under the
cash receipts and disbursenents nethod of accounting, anounts are
incllude((jj in gross incone when actually or constructively
received.
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Section 1.451-2(a) of the regulations provides that income
is constructively received in the taxable year during which it is
credited to the taxpayer's account or set apart for him or
ot herwi se made avail able so that he may draw upon itatany time,
or so that he could have drawn upon it during the taxable year if
notice of intention to wthdraw had been given. However, income
is not constructively received if the taxpayer's control of its
receipt is subject to substantial limtations or restrictions.

Under the economc benefit doctrine, an enployee has
currently includible income from an economc or financial benefit
received as conpensation, though not in cash form Economic
benefit applies when assets are unconditionally and irrevocably

aid into a fund or trust to be used for the enployee's sole

enefit. Sproull v, Commssioner, 16 T.C 244 (1951), aff'd per
curiam 194 ¥.24 541 (6th dr. 1952); Rev. Rul. 60-31, _ Situation
4. In Rev. Rul. 72-25 1972-1 CB. 127, and Rev. Rul. 68-99,
1968-1 CB. 193, an enployee does not receive incone as a result
of the enployer's purchase of an insurance contract to provide a
source of funds for deferred conpensation because the insurance
contract is the enployer's asset, subject to clainms of the
enpl oyer's «creditors.

Various revenue rulings have considered the tax consequences
of nonqualified deferred conpensation arrangements. Rev. Rul.
60-31, Situation 1-3, 1960-1 CB 174, holds that a mere pronise
to pay, not represented by notes or secured in any way, does not
constitute receipt of incone wthin the neaning of the cash
receipts and disbursenents nmethod of accounting. See also, Rev.
T(J)lé 69-650, 1969-2 CB. 106, and Rev. Rul. 69-649, 1969-2 CB.

Under the terms of Trust Y, assets wll be placed in trust
to be wused to provide deferred conpensation benefits to the
Parti ci pants. However, the trustee has the obligation to hold

the trust assets and income foy- the benefit of Y s general
creditors in the event of Y s insolvency. The Trust further
provides that a Partici %ant receives no beneficial owiership in
or preferred claim on the trust assets. Therefore, although the
assets are held in trust, in the event of Y's insolvency they are
fully wthin reach of Y s general creditors, as are any other
assets of Y.

Section 404(a)(5) of the Code provides the general deduction
timng rules applicable to any plan or arrangenent for the
deferral of  conpensation, regardless of the Code section under
which the anount mght otherwise be deductible. Pursuant to
section 404 (a) (5) of the Code and section 1.404(a)-12(b) (2) of
the regulations, and provided that they otherwise neet the
requi renents for deductibility, anounts of contributions or
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conpensation deferred under a non-qualified plan or arrangenent
are deductible in the taxable year in which they are paid or nade
avail abl e, whichever is earlier.

Section 301.7701-4(a) of the Procedure and Adm nistration
Regul ations provides that, generally, an arrangement wll be
treated as a trust if it can be shown that the purpose of the
arrangenent is to vest in trustees responsibility for the
protection and conservation of property for beneficiaries who
cannot share in the discharge of this responsibility and,
therefore, are not associates in a joint enterprise for the
conduct of business for profit.

Section 671 of the Code provides that where a grantor shall
be treated as the owner of any portion of a trust under subpart
E, part |, subchapter J, chapter 1 of the Code, there shall then
be Included in conputing the taxable incone and credits of the
grantor those itens of incone, deductions, and credits against
tax of the trust which are attributable to that portion of the
trust to the extent that such items would be taken into account
under chapter 1 in conputing taxable income or credits against
tax of an individual.

Section 677(a) (2) of the Code provides that the grantor
shall be treated as the owner of any portion of a trust whose
incone without the approval or consent of any adverse party is,
or, in the discretion of the grantor or a nonadverse party, or
both, may be held or accunulated for future distribution to the
grantor.

Section 1.677(a)-1(d) of the regulations provides that under
section 677 of the Code, a grantor is, in general, treated as the
owner of a portion of a trust whose income Is, or in the
discretion of the grantor or a nonadverse party, or both, nay be
applied in discharge of a legal obligation of the grantor.

Provided (i) that creation of Trust Y does not cause the
Plan to be other than "unfunded" for purposes of Title | of the
Empl oyee Retirement Incone Security Act of 1974, (ii) that the
provision of Trust Y requiring use of trust assets to satisfy
claims of Y's general creditors in the event of Y's insolvency is
enforceable by such creditors under federal and state law, and
(ii1) the Plan and Trust Y are amended as proposed in your letter
of August 28, 1998, we conclude that:

1. Trust Y will be classified as a trust within the neaning of
section 301.7701-4(a) of the Procedure and Adm nistration

Regul ations.  Because the principal and income of Trust Y may be
applied in discharge of legal obligations of Y, Y shall be
treated as the owner of the entire trust under section 677 of the
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Code.  Accordingly, there shall be included in conputing the
taxable incone and credits of Y all itens of incone, deductions,

and credits against tax of Trust Y. Section 671,

2. Neither the adoption of the Pan by Y, the creation of Trust
Y, the contribution of assets by Y to Trust Y, nor the crediting

of earnings on the trust assets wll result in a transfer of
property for purposes of section 83 of the Code or section 1.83-
3(e) of the regulations and wll not result in the inclusion of

any anmounts in the gross incomes of the Participants or
beneficiaries under the cash receipts and disbursements nethod of

accounti ng.

3. Neither the adoption of the Pan by Y, the creation of Trust
Y, the contribution of assets by Y to Trust Y, nor the crediting

of earnings on the trust assets wll ~constitute a contribution to
a nonexenpt enployees' trust wunder section 402(b} of the Code and
will not result in the inclusion of any amunts in the gross

incones of the Participants or beneficiaries under the cash
receipts and disbursements nethod of accounting.

4. Under the economc benefit and constructive receipt doctrines
of sections 61 and 451 of the Code, neither the adoption of or

the creation of liabilities under the Plan, the creation of Trust
Y, the contribution of assets by Y to Trust Y, nor the crediting
of earnings on trust assets wll <create taxable incone for the

Participants or their beneficiaries wunder the cash receipts and
di sbursenments nmethod of  accounting. Benefits payable under the
Plan wll be includible as conpensation in the gross incone of
the Participants or their beneficiaries wunder the cash receipts
and disbursenents nethod of accounting only in the taxable year
or years in which such amounts are actually distributed or
otherwise nade available, whichever is earlier.

5. Y is entitled to a deduction pursuant to section 404(a) (5) of
the Code for the amounts paid or nade available under the Plan in
the taxable year in which such anounts are includible in the

gross incone of the Participants or their beneficiaries, rovi ded
such anounts otherwise neet the requirenents for deductibility.
However, section 280G of the Code may limt the amount that nay
be deducted.

6. The terms of the Plan require a potential Participant to
contribute the maximum amount permssible under the Qualified
Plan prior to comrencing his or her elective deferrals under the

Pl an. It is concluded that elective deferrals into the Pan fall
under the exception enunciated in section 1.401(k)-1(e) (&) (iv) of
the regul ations. It is further concluded that such contributions

are not treated as “contingent" within the neaning of section
401 (k) (4) (a) of the Code.
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Rulings 2, 3, and 4 that relate to the Trust are based on
the assunption that prior deferrals under the Plan did not result
in constructive receipt of incone or economc benefit. No
opinion is expressed as to whether such deferrals were actually
or constructively received in the prior years.

. This ruling is directed only to the taxpayer who requested
It. Section e110(j) (3) of the Code provides that it may not be

used or cited as precedent. Except as specifically ruled on
above, no opinion 1Is expressed as to the federal tax consequences

of the transaction described above under any other provision of
the Code. Moreover, if the Plans or Trust are substantially
amended, this ruling may not remain in effect.

Sincerely vyours,

AL,

ROBERT D. PATCHELL

Assi st ant Chief, Branch (e

Ofice of the Associate
Chief  Counsel

(Enpl oyee Benefits and
Exenpt Q gani zat i ons)

Encl osure:
Copy for section 6110 purposes



