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Dear

This responds to your request for a ruling on behalf of
Taxpayer  that amounts paid to Taxpayer by a foreign wireless
telephone  service provider  for roaming services as described
below are not subject to the communications  excise tax imposed by
S4251 of the Internal Revenue Code.

Taxpayer  provides domestic wireless telephone service.
Taxpayer  has entered into a roaming agreement with a foreign
wireless telephone service provider  (FSP). FSP operates
exclusively  outside of the United States. The roaming agreement
allows FSP's customers to initiate calls while they are located
in Taxpayer's  domestic service area using Taxpayer's  network
(roaming services). Taxpayer  charges FSP for the roaming
services based upon the duration and location of each call;
Taxpayer  provides  FSP with the call detail necessary  for FSP to
charges its customers for the calls. FSP's customers pay the
charges for the calls directly  to FSP; Taxpayer  has no service
contract or contact in any way with FSP's customers.

ADDlicable  Law

Section  4251(a)  (1) imposes a tax on amounts paid for three
communications  services, "local  telephone service" as defined in
54252  (a), "toll  telephone service" as defined  in 54252(b), and
"teletypewriter  exchange service. I' as defined in 54252(c).

Section  4251(a)  (2) provides that the communications  tax
shall be paid by the person paying for the service.

Section  4291 provides, in part, that every person receiving
any payment for facilities  and services on which tax is imposed
upon the payor thereof shall collect the amount of the tax from
the person  making such payment.



- 2 - 199901026

Rev. Rul. 74-570, 1974-2 C.B. 363, holds that the tax
imposed by 54251 does not apply to amounts paid by one
communications company to a second communications company for
services provided to the subscriber of the first company and
billed by the first company to the subscriber. Since the
subscriber is billed for such services, the subscriber is the
person paying for the services. Accordingly, the tax imposed by
54251 applies to the amounts paid by the subscriber. Further,
since the first company is the person receiving payments for the
services from the payor (the subscriber) within the meaning of
54291, that company is liable for collecting, and remitting the
tax.

Ordinarily the communications tax applies to amounts paid by
the user of the service (the ultimate consumer) to its service
provider. Thus, as provided by Rev. Rul. 74-570, in a situation
where communications services are sold by one communications
company to a second communications company and then resold to a
subscriber, it is subscriber that is the person paying for the
communications services. Accordingly, it is the payment made by
the ultimate subscribers, here FSP's customers, to which the tax
on communications services applies, and amounts paid to Taxpayer
by FSP for roaming services as described above are not subject to
the communications excise tax imposed by §4251.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it. Section 6110(k) (3) provides that it may not be used or cited
as precedent.

Sincerely,

Assistant Chief Counsel
(Passthroughs & Special Industries)
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By: ,'
Richard A. Kocak
Chief, Branch 8


