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Dear

This responds to your letter of May 22,1998, and subsequent correspondence
requesting a ruling on behalf of County G, Entity E, and Corporation F. This private
ruling request concerns the Federal tax consequences of permitting elective plan-to-
plan transfers of assets between Deferred Compensation Plans 6 and C (the “Plans”)
in the circumstances described below under section 457 of the Internal Revenue Code
of 1986. Plans A, B and C are all represented to be eligible deferred compensation
plans described in section 457(b).

Entity E, a public hospital previously owned and operated by County G, recently
had its assets and operations transferred to Corporation F, a public benefit corporation
established under the above-identified State Statute. F is represented to be a govern-
mental instrumentality described in section 457(e)(l)(A) pursuant to the State Statute.
.
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Prior to E’s transfer, E’s employees were eligible to participate in Plan A, the eligible
section 457 plan adopted by County G. After E was transferred to F, its employees
ceased to be employees of G and became employees of F. They also ceased to accrue
any further deferrals in G’s section 457 plan. The employees of F who want to begin or
continue participating in an eligible section 457 deferred compensation plan will have to
make their future deferrals into Plan C, adopted by F.

County G is planning to transfer all the assets and liabilities relating to Plan A to
Plan B, a revised section 457 plan; among other things, Plan B includes an additional
provision discussed below concerning plan-to-plan transfers under section 457(e)(lO).
F, now a separate entity has adopted Plan C. The Internal Revenue Service has
previously issued a private letter ruling confirming the eligible status of Plans A and C.

G states in its Plan B: “If the Employer transfers the employment of a Participant
to another employer eligible to adopt an eligible deferred compensation plan pursuant
to Section 457 of the Code and immediately after such transfer the Participant performs
substantially the same job duties and is assigned to substantially the same work
location with the new employer. , the transferred Participant will not be deemed to
have Separated from Service. In such event, with the consent of the committee or
board of the eligible deferred compensation plan of the Participants’ new employer. ,
the Committee may direct the transfer of the Plan Benefits of all Participants whose
employment is being transferred or, alternatively, permit such Participants to each elect
to transfer their Plan Benefit, to the eligible deferred compensation plan of the
Participants’ new employer.”

Following this transfer, F generally will continue to employ E’s employees in the
same positions they had with E. Thus, E’s employees, who participate in either or both
the Plans of County G or Corporation F and who have not yet separated from service
with F (or E). generally cannot receive distributions from either of their section 457 plan
accounts until after they have separated from service with F or until they had attained
age 70 I/2.  However, provided Plan C’s administrator accepts such plan-to-plan
transfers, County G plans to allow F’s employees with accounts in Plan B to elect under
section 457(e)(lO)  to transfer part or all of their accounts in Plan B to Plan C.

Section 457 of the Code provides rules for the deferral of compensation by an
individual participating in an eligible deferred compensation plan (as defined in section
457(b)).

Section 457(a) of the Code provides that in the case of a participant in an eligible
deferred compensation plan, any amount of compensation deferred under the plan and
any income attributable to the amounts so deferred shall be includible in gross income
only for the taxable year in which such compensation or other income is paid or
otherwise made available to the participant or beneficiary.



- 3

Section 457(b)(5) prescribes that an eligible deferred compensation plan must
meet the distribution requirements of section 457(d). Section 457(d)(I)(A) provides that
for a section 457 plan to be an eligible plan, the plan must have distribution
requirements providing that under the plan amounts will not be made available to
participants or beneficiaries earlier than i) the calendar year in which the participant
attains age 70 l/2,  ii) when the participant is separated from service with the employer,
or iii) when the participant is faced with an unforeseeable emergency as determined
under Treasury regulations.

Section I .457-2(h)(2) of the Income Tax Regulations provides that an employee
is separated from service if there is a separation from the service within the meaning of
section 402(e)(4)(A)(iii)  [now section 402(d)(4)(A)(iii)],  relating to lump sum distributions,
and on account of the participant’s death or retirement. The concept of separation from
service under section 402(d)(4)(A)(iii)  is illustrated by Revenue Rulings 79-336, 1979-2
C.B. 187 and 81-141,1981-I  C.B.  204. Revenue Ruling 81-141 discusses a subsidiary
that separates from its parent and continues to operate as a taxable entity with the
same employees. This ruling holds that its employees are not separated from the
service of the employer within the meaning of section 402(d)(4)(A). Revenue Ruling
79-336 likewise holds that a total distribution within one taxable year to an employee
from an exempt profit-sharing trust due to a corporate takeover and reorganization, in
which the employee remained in the same job, will not qualify as a distribution on
account of a separation from service within the meaning of section 402(d)(4)(A).

Section 457(e)(IO) provides that a participant is not required to include in gross
income any portion of the entire amount payable to such participant solely due to the
transfer of such portion from one eligible deferred compensation plan to another eligible
deferred compensation plan.

Provided that Plans A, 6, and C are eligible deferred compensation plans
described in section 457(b) and based upon the information presented, the
representations made and the plan documents furnished, we conclude as follows:

I. Neither County G’s granting to the Corporation F-employed
participants in Deferred Compensation Plan B the right to elect to transfer
amounts in their accounts in Plan B to Plan C, nor the actual transfer of any
amount from Plan B to Plan C pursuant to such election made by an employee
of Corporation F will adversely affect the eligible status of either Plan B or Plan C
under section 457(b).
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2. Neither County G’s granting the Corporation F-employed participants in
Deferred Compensation Plan B the right to elect to transfer amounts in their
accounts in Plan B to Plan C, nor the actual transfer of any amount from Plan B
to Plan C pursuant to such election made by an employee of Corporation F will
cause any amount to be includible in a participant’s gross income under section
457(a). Section 457(e)(lO) of the Internal Revenue Code of 1986.

No opinion is expressed concerning the timing of the inclusion in income of
amounts deferred under any deferred compensation plan other than Plans A, B, and C
discussed above. If the Plans are significantly modified, this ruling will not necessarily
remain applicable. This ruling is directed only to E, F and G and their employees who
are participants in Plans A, B,  and/or C, and applies only to the Plans as submitted on
May 22, 1998. Section 6110(j)(3)  of the Code provides that it may not be used or cited
as precedent. Temporary or final regulations pertaining to one or more of the issues
addressed in this ruling have not yet been adopted. Therefore, this ruling may be
modified or revoked if the adopted temporary or final regulations are inconsistent with
any conclusion in the ruling. See section 12.04 of Rev. Proc.  98-1, 1998-l I.R.B. 7, 47.
However, when the criteria in section 12.05 of Rev. Proc.  98-1 are satisfied, a ruling is
not revoked or modified retroactively except in rare or unusual circumstances.

Sincerely yours,

ROBERT D. PATCH+L
Assistant Chief, Branch 1
Office of the Associate

Chief Counsel
(Employee Benefits and

Exempt Organizations)

Enclosure:

Copy for section 6110 purposes


