
Part I

Section 162.-- Trade or Business Expenses

26 CFR 1.162-1:  Business expenses.
(Also § 263; 1.263(a)-1; 1.162-3.)

Rev. Rul. 98-25

ISSUE

Under the circumstances described below, are the costs

incurred to replace underground storage tanks ("USTs") containing

waste by-products (including the cost of removing, cleaning, and

disposing of the old USTs, and acquiring, installing, and filling

the new USTs) deductible by the taxpayer as business expenses

under § 162 of the Internal Revenue Code or must they be

capitalized under § 263?

FACTS

X, a corporation, employs the accrual method of accounting

and uses a calendar year.  X  operates a manufacturing facility. 

In the past, X 's manufacturing operations had produced waste by-

products in the course of its operations.  Consistent with the

industry-wide practice at that time, X  placed this waste in steel

USTs ("old USTs") that X  buried on its land.

In 1998, X  incurred costs to remove its old USTs and replace

them with USTs made of a steel-fiberglass-reinforced plastic

composite material ("new USTs") that comply with current federal,

state, and local environmental laws.  X  excavated a hole in the

ground large enough to gain access to the old USTs.  X  then

drained the waste from the old USTs and placed it in a temporary

repository.  X  then lifted the old USTs out of the hole, cleaned
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them, and disposed of them at an appropriate disposal facility. 

In the same taxable year, X placed the new USTs in the same hole,

and transferred the waste from the temporary repository into the

new USTs.  Finally, X sealed the new USTs and filled the hole 

with soil.

The new USTs will not be emptied and reused, but will remain

filled with the same waste indefinitely.  Applicable law requires

that X continue to monitor the buried new USTs to detect leaks,

if any.  Once they are filled with waste and sealed, the new USTs

have no salvage value.  

LAW AND ANALYSIS

Sections 162 and 1.162-1(a) of the Income Tax Regulations

allow a deduction for all the ordinary and necessary expenses

paid or incurred during the taxable year in carrying on any trade

or business.  

Section 1.162-3 provides, in part, that taxpayers carrying

materials and supplies on hand should include in expenses the

charges for materials and supplies only in the amount that they

are actually consumed and used in operation during the taxable

year for which the return is made.

Sections 263 and 1.263(a)-1(a) provide that no deduction is

allowed for any amounts paid out for new buildings or for

permanent improvements or betterments made to increase the value

of any property.  Section 1.263(a)-2(a) provides that capital

expenditures include the cost of acquisition, construction, or

erection of buildings, machinery and equipment, furniture and
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fixtures, and similar property having a useful life substantially

beyond the taxable year.

 Through provisions such as §§ 162(a), 263(a), and related

sections, the Code generally endeavors to match expenses with the

revenues of the taxable period to which the expenses are properly

attributable, thereby resulting in a more accurate calculation of

net income for tax purposes.  See , e.g. , INDOPCO, Inc. v.

Commissioner , 503 U.S. 79, 84 (1992); Commissioner v. Idaho Power

Co. , 418 U.S. 1, 16 (1974).  Moreover, as the Supreme Court

specifically recognized, the "decisive distinctions [between

capital and ordinary expenditures] are those of degree and not of

kind," and a careful examination of the particular facts of each

case is required.  Welch v. Helvering , 290 U.S. 111, 114 (1993);

Deputy v. du Pont , 308 U.S. 488, 496 (1940); see  also  INDOPCO,

503 U.S. at 87.

The useful life of an asset for § 263 purposes is its useful

life to the taxpayer, not its inherent useful life.  See

Silverton v. Commissioner , T.C.M. 1977-198; Massey Motors, Inc.

v. United States , 364 U.S. 92 (1960).  Unlike most storage tanks,

which are used to hold a substance temporarily and are emptied

and refilled repeatedly throughout their useful lives, X 's new

USTs are filled with waste once, sealed indefinitely, and

thereafter have no salvage value.  Upon being filled with waste

and sealed, the new USTs have no remaining useful life to X .  X 's

new USTs are used merely to facilitate the disposal of waste and

therefore are similar to a material or supply that is consumed
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and used in operation during the taxable year.  Accordingly,

because X acquired, filled, and sealed the new USTs all in 1998,

the costs of acquiring and installing the new USTs are not

capital expenditures, but are ordinary and necessary business

expenses deductible under § 162.  The new USTs, which are used

once and then sealed indefinitely, are distinguishable from the

groundwater treatment facilities in Rev. Rul. 94-38, 1994-1 C.B.

35, which are used by the taxpayer substantially beyond the

taxable year.

Further, X 's costs of removing, cleaning, and disposing of

the old USTs, and filling and on-going monitoring of the new USTs

are deductible as business expenses under § 162.

The results would be the same if X  had instead ceased to

operate the manufacturing facility in 1998 or in a previous

taxable year.  The results would also be the same if X  had

instead used storage tanks that were designed to store waste

above ground.  

HOLDING:

Under the circumstances described above, the costs incurred

to replace USTs containing waste by-products (including the cost

of removing, cleaning, and disposing of the old USTs, and

acquiring, installing, and filling the new USTs) are deductible

by the taxpayer as ordinary and necessary business expenses under

§ 162.  

EFFECT ON OTHER DOCUMENTS

Rev. Rul. 94-38 is distinguished.



-5-

DRAFTING INFORMATION

For further information contact Merrill Feldstein of the

Income Tax and Accounting division of the Office of Chief Counsel

at (202) 622-4950 (not a toll free call).

  


